Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

joi, 12 mai 2016

Vechiul oras imperial de Yasunah Kawabata


" Vechiul oras imperial " de Yasunah Kawabata a fost adaptat cinematografic in anul 1963 si autorul este primul japonez care a primit premiul Nobel.
Romanul scris cu o deosebita maiestrie zugraveste traiectoria vietii a doua surori gemene ( Chieko si Naeko ) despartite din frageda prunctie si apoi emotia regasirii dupa douazeci de ani.

Chieko - copil abandonat - devine fiica instarita a unui tesator de chimonouri, se indragosteste de Sbinichi, dar in final se va casatori cu altcineva.

Lumea ei atat de stabila incepe se se clatine lamentabil odata ce isi intalneste sora geamana si afla secretul familiei sale adevarate si al despartirii lor.
Naeko - orfana de mama si tata, adoptata de o familie de muncitori, este obisnuita cu munca si lipsurile din frageda pruncie, spre deosebire de Chieko care este crescuta in confort.


Cele doua gemene incearca sa se apropie, dar spre final realizeaza ca despartirea a fost mult prea lunga ca sa devina intregul aceluias fruct, taiat pe jumatate de la nastere. 

Bineinteles ca pe tot parcursul romanului este prezent mai mereu sentimentul de vinovatie care le va urmari pe cele doua gemene pana la final.
Sfarsitul aduce a nota de fericire, optimism asupra destinului celor doua gemene: ambele isi gasesc fericirea si se casatoresc.

" Vechiul oras imperial " este in fond povestea unei regasiri, a doua povesti de iubire si a unor descrieri de vis care fac din aceasta carte o capodopera a scrierilor lui Yasunari Kawabata.

2 comentarii:

  1. Trebuiesc amintite si festivalurile care fac atmosfera romanului - Sarbatoarea Gion, procesiunea de la palatul imperial la templul Heian, Sarbatoarea anuala de la templul Kamo, cunoscuta ca si Sarbatoarea nalbelor, Sarbatoarea taierii bambusului de la templul Kuramadera, ritualurile despartirii de vara de la templul Shimogamo, Sarbatoarea Daimonji a focurilor sacre de pe varfurile muntilor din jurul orasului. Ma asteptam sa se termine cumva, nu sa ne lase in suspans.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intradevar, decorul de vis, descrierile minunate ale diferitelor sarbatori, fac din acest roman o carte cu totul aparte.

      Ștergere