Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

luni, 2 mai 2016

Surorile Boleyn de Philipa Gregory




Tocmai ce am incheiat de citit un nou roman de celebra scriitoare Phillipa Gregory ; este vorba despre '' Surorile Boleyn".
Chiar daca titlul cartii este " Surorile Boleyn", personajul central este Mary Boleyn ( sora mai mica a Annei Boleyn ) si abia apoi destinul celorlalte personaje vazute prin prisma ei.
Inca de la primele pagini ale cartii, Phillipa Gregory ne face cunostinta cu Mary Boleyn, o tanara de 13 ani, casatorita de la o varsta frageda si care este practic obligata de familie sa devina amanta regelui Henric al VIII - lea. In anul 1430, practic dorintele unei femei nu reprezentau nimic pentru societatea de atunci........asa ca Mary si apoi Anne sunt pentru familie doar niste pioni in jocul puterii.

Legatura lui Mary cu regele dureaza cativa ani, timp in care ea ii daruieste doi copii: o fata Chaterine si un baiat Henry.
Ambitioasa familie Boley - tatal, unchiul si mama - vazand ca regele da semne de plictiseala in privinta Mariei, o ''arunca'' in bratele acesteia pe Anne, sora mai mare cu un an a Mariei.
Philippa Gregory pune accent pe contrastyl dintre cele doua surori.......Astfel, Anne era contrastul lui Mary, deosebite atat ca infatisare, cat si ca caracter.



Astfel...... Mary era blanda, buna, linistita si nu foarte inteligenta; iar Anne aflata la polul opus era desteapta, increzatoare, ambitioasa, apriga.
Cu ajutorul familiei, ambitioasa Anne reuseste sa intre in gratiile regelui si il convinge sa o repudieze pe sotia lui - Chaterina de Aragon si sa se casatoreasca cu ea, in ciuda impotrivirii bisericii si a poporului.
Insa schimatorul rege Henry ajunge sa se plictiseasca si de Anne si o va inlocui cu Jane, una dintre doamnele ei de companie.
Destnul Annei Boleyn este unul trist, dupa cum altfel se stie deoarece multe filme si seriale au avut la baza viata ei dramatica.
Neputinta Annei de a-i darui regelui un mostenitor baiat, incapavitatea de a duce sarcinile la termen si avortul unui copil cu corpul si chipul deformat........il va face pe rege sa se distanteze de ea si in cele din urma sa o decapiteze.

Phillipa Gregory, prin ochii lui Mary Boleyn, ne vorbeste si relatiile de homosexualitate a fratelui lor George si o realtie incestioasa dintre aceasta si sora lui Anne - relatie care a avut ca rezultat acel copil monstruos.









Toate acestea au un climat care l-au determinat pe rege sa isi acuze sotia de vrajitorie, practici secuale perverse, legaturi adultere si nu in ultimul rand intrigile si legatura incestioasa cu propriul frate. Aceste adevaruri si unele exagerari voite ale situatiei o vor sorti in cele din urma pe Anne esafodului.
Inchisa in turn si ateptandu-si condamnarea, Anne priveste de la fereastra cum ii erau decapitati prietenii si in cele din urma fratele, iar peste doua zile in acelas loc va muri si ea deoarece regele nu se tinuse de cuvant si nu o gratiase desi ea semnase anularea casatoriei.
Desi in timpul vietii, Anne nu a fost o regina iubita de popor; la moartea ei multi oameni au plans-o si nu au fost de acord cu decizia regelui de a-si decapita mai tanara sotie.
Apropierea dintre George si Anne ma face sa cred ca ei au avut o relatie si ar fi putut concepe impreuna acel monstru.........fiindca ambii erau ambitiosi si capabili de a face orice pentru a ramane in gratiile regelui. Dar acuzatiile de vrajitorie si adulter cu patru barbati mi se par nefondate.
Oricum, Anne a fost impinsa in bratele regelui de ambitioasa ei familie ........ Familia a fost cea care i-a impus sa faca totul pentru a mentine iubirea regelui.
Cel mai rautacios personaj din acest roman mi s-a parut a fi unchiul........Un unchi plin de ambitii, care ii comanda pe toti si care nu se gandea la familie ci doar la propria lui bunastare si aceasta duritate reiese mai ales in pasajul in care Anne, devenita regina, i-a cerut ajutorul iar el i-a intors spatele.



In alta ordine de idei, Henric al VIII- lea al Angliei, este cunoscut mai ales faptului ca a avut sase sotii ( pe doua le-a decapitatat) si ca a despartit biserica Angliei de papalitate.
Dar sa nu se creada ca Henric al VIII-lea a fost vreun mare macho man ca sa zic asa........nici pe departe! Philippa Gregory il descrie ca fiind un barbat obez care se lupta cu guta si devenise nervos si recalcitrant din cauza durerii din picior si a faptului ca rana lui mirosea urat. Si totusi acest barbat a avut sase sotii, multe amante......si toate acestea fiindca a fost rege cu drept de viata si de moarte asupra oricui.
'' Surorile Boleyn" de Philippa Gregory este un roman istoric, plin de dramatism, lupta pentru putere, suprematie, intrigi, rivalitati, pasiune, suspans. Il recomand din toata inima .







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu