Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

miercuri, 18 mai 2016

Ma numesc Salma de Fadia Faqir



  " Mā numesc Salma " este prima carte de Fadia Faqir pe care o citesc.
Fiindca mi-a placut enorm de mult acest roman, pe viitor imi voi cumpara si " Stalpi de sare ", roman scris tot de aceasta autoare.

  " Mā numesc Salma " este de fapt o meditatie, o poveste intr-o poveste, ganduri, regrete, iluzii si vesnica amintire a copilului pierdut. Este de fapt jurnalul Salmei, o beduina musulmana care isi striga durerea.


  Desi acum ea devenise cetateana americana, gandurile ei se intorc in trecut, pe vremea cand avea cinsprezece ani si era o tanara pastorita beduina, traind intr-o casuta de chirpici cu parintii si fratele ei mai mare.
  Viata ei se schimba radical in momentul cand se indragosteste de Hamdan si ramane insarcinata cu acesta incalcand astfel legile tribului sau.


  Pentru a nu fi omorata de familia sa pentru rusinea adusa, ea se va refugia in inchisoare unde va da nastere unei fetite - Laila - dar care ii va fi luata imediat din brate.

  Ajunsa acum la varsta de treizeci si doi de ani, avand cetatenie britanica, Salma incearca din rasputeri sa isi uite trecutul monstruos, sa uite copilul rapit; ea vrea si lupta sa se adapteze si isi uite complexele si prejudecatile.


  Reuseste prin propriile foarte sa devina stabila financiar, se inscrie la cursuri, Salma este o luptatoare care vrea sa isi depaseasca conditia de simpla pastorita musulmana, saraca si analfabeta.
  Ea devine o femeie curtata, se indragosteste de profesorul ei de literatura engleza, se castoreste cu el si va avea un baietel.

  Totul s-ar fi putut termina atat de frumos, dar Salma inca nu isi incheiase contul cu propriul trecut, continua sa simta acea teama obsesiva, durerea exilului si mai ales dorul de Laila - bebelusul nascut in inchisoare.

  Toate o purtau spre trecutul ei de indepartat, asa ca isi paraseste sotul care o iubea enorm si bebelusul si decide sa se reintoarca dupa saptesprezece ani in satul Hima - un sat mic si noroios, ascuns de coline saracacioase.

  Isi revede mama acum ajunsa batrana si oarba si afla adevarul despre Laila: acum doua luni ea fusese inecata in fantana de unchiul sau.
 Durerea Salmei capata accente tragice, dar ea nu mai avu timp sa decida la ce are de facut fiindca fratele ei o impusca platind astfel datoria de onoare a tribului.

" Dezonorarea se spala doar cu sange " , astea au fost ultimile cuvinte auzite de Salma in timp ce imbratisa dulcele somn al mortii.

Un roman impresionant, tragic, despre femeia musulmana si a ei trista viata intr-o lume dominata de barbati care pun mai presus de orice onoarea si doar prin moarte se va spala pacatul rusinii.

Salma a pacatuit, Salma a murit si prin moarte a imbratisat mormantul Lailei reunindu-se astfel cu fiica cautata atatia ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu