Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

luni, 2 mai 2016

Regina alba de Philippa Gregory

Despre Philippa Gregory pot spune ca este una dintre cele mai renumite scriitoare de fictiune istorica.
Azi am terminat romanul " Regina alba " - un roman absolut incantator si il recomant tuturor iubitorilor de romane istorice si nu numai . 

'' Regina alba " este segmentata ( asa cum sunt de altfel obisnuita din scrierile Phillipei Gregory ) cu o parte adevar istoric si alta parte fictiune si romanta.
Povestea de dragoste dintre Elisabeth Woodville si Edward al IV apare inca de la primele pagini. Este precum un basm si o vaduva saraca, cu doi baieti il face pe rege sa se indragosteasca de ea si devine peste noapte sotia lui si regina.


Pe parcursul carti luam parte la lupte pentru putere si chiar fratii lui Edward ajung sa se razboiasca cu acesta pentru suprematie. Gheorge - fratele mijlociu va fi pana la urma acuzat de tradare si Edward ii face un ''favor'' lasandu-si sa aleaga singur modul cum va muri........acesta alegand sa fie innecat intr-un butoi de vin!!!
Apoi, dupa moartea lui Edward se va duce lupta intre Elisabeth si Robert - fratele mai mic al raposatului ei sot. Elisabeth se fortifica cu copii in sanctuar ( loc sacru). Dar disperarea ei apare luand cote dramatice atunci cand fiul ei cel mare aflat in captivitate in Turnul Londrei este omorat.
Bineinteles ca in " Regina alba" apar si multe neadevaruri sau fapte nedovedite.


Astfel Elisabeth isi trimite fiul cel mic departe si il inlocuieste apoicu un paj zicand ca e fiul ei si trimitandu-l in turnul Londrei. Finalul cartii oricum este unul fericit fiindca mama si fiul se regasesc si Elisabeth se consoleaza cu gandul ca desi fiul cel mare este mort, celalat fiu ii este acum aproape.
Apoi descendenta ei din Melusina - zeita apelor si descrierea diferitelor ritualuri la care sunt protagoniste atat Elisabeth cat si mama ei, iar spre final mamava fi inlocuita de fiica cea mare a lui Elisabeth. De altfel, atat Elisabeth cat si mama acesteia ( cea ce o invata tainele ascunse ale apelor) sunt acuzate de vrajitorie si de faptul ca s-au folosit de magie pentru a-si mentine puterea pe tot parcursul anilor.
Este un roman absolut incantator ce nu duce lipsa de adevar istoric, legende, razboi, pasiune, rasturnari de situtie, mituri, suspans si nu in ultimul rand lupta pentru putere.


Acest roman nu este doar despre Elisabeth Woodville - vaduva saraca casatorita cu un rege, ci si perioada razboiului Celor Doua Roze - un razboi care s-a intins pe parcursul a trei generatii si in care Casa York ( roza alba ) si Casa Lancaster ( roza rosie ) s-au luptat pentru dobanfirea tronului.
'' Regina alba"de Philippa Gregory este fara doar si poate un roman pe care il recomand cu mare drag.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu