Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

luni, 16 mai 2016

Fata care a atins cerul de Luca Di Fulvio

  " Fata care a întins cerul " de Luca Di Fulvio este de fapt o poveste de dragoste intre Mercurio - un tânăr hot și Giuditta - o frumoasa evreica.

  Mercurio la început este descris de autor ca un orfan, trăind o perioada scurta la mănăstire, apoi evadand din cauza bătăilor repetate ale călugărilor și alegând sa trăiască intr-un canal, trăind sărăcăcios și fiind nevoit sa fure pentru a putea supraviețui.

  Pe parcursul romanului, descoperind dragostea pentru Giuditta, el va depăși condiția de simplu hot, devenind un apărător al libertății și demonstrând o adevărată inteligenta, putere de convingere, ceva cu nu ai putea crede ca este capabil un om care și-a petrecut copilăria intr-un iad al mizeriei și furtului.

  Mercurio știe ce vrea de la viata și acest lucru se rezuma la un singur cuvânt: Giuditta.

  Dar cum poate un creștin fi împreună cu o evreica în Veneția anului 1516?

  Se știe ca acei creștini care se converteau la iudaism, erau arși în piața publica de inchiziție.
  Sa nu uitam nici ca evreii locuiau intr-un ghetou, care la ora 12 noaptea se închidea și dimineața se deschidea, trăind așadar izolati de creștini.

  Așadar, pe lângă convenientele religioase, în calea iubirii lor, sunt Benedetta - o veche tovarășa de a lui Mercurio de furtișaguri, devenita apoi amanta unui principe bogat și Isac - tatăl Giudittei, care nu poate concepe ca fiica lui sa devina soția unui hot, deși nici el în trecut nu era cu nimic mai presus decât Mercurio, chiar dacă acum devenise un medic recunoscut.

  Benedetta îndrăgostită nebunește de Mercurio nu se va da în laturi sa o acuze pe Giuditta de vrăjitorie știind ca astfel cea care ii furase inima lui Mercurio va fi condamnata de inchiziție și va arde pe rug.



  Însă planurile ei făurite cu atâta grija nu vor prinde contur deoarece Mauricio o va salva pe femeia iubita și va pleca cu ea spre lumea noua, o tara în care sperau ei iubirea lor nu va fi condamnata de nimeni și ei vor putea fi în sfârșit împreună pana la moarte.

  Inima bună a Giudittei o va ierta pe Benedetta pentru tot răul pricinuit, fiindca înțelege puterea dragostei și știe ca mulți sunt capabili de imense greșeli în numele ei.

  Atunci când Mercurio își risca propria viata pentru a o salva pe cea a Giudittei, Isac va binecuvânta legătura tinerilor, realizând și el ca Mercurio o merita cu adevărat cu fiica lui.

 


 În concluzie pot spune ca " Fata care a atins cerul " nu istorisește starea evreilor sau a creștinilor, ci spune, povestea unei iubiri deosebite, o dragoste care nu cunoaște hotare, convenții, care nu poate fi îngrădită intr-un tac.


  O carte minunata, deosebita, care  totodată ne demonstrează ca și cele mai spectaculoase și ambițioase visuri pot deveni realitate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu