Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

vineri, 27 mai 2016

Tumultul valurilor de Yukio Mishima

 " Tumultul valurilor " este prima carte de Yukio Mishima pe care o citesc.

 Inca de la primele pagini facem cunostinta cu tanarul pescar Shinki care dupa moartea tatalui ( pescar si el ) devine cap al familiei formate din mama si un frate mai mic.

Traiul greu de pe micuta insula Utajima razbate prin fiecare fraza.

 E o lume in care doar cei puternici supravietuiesc, o lume in care barbatii sunt invatati inca de mici cu tumultul valutilor, iar femeile cu adancurile apei de unde vor cauta scoici perlate.

 In paralel cu traiul de zi cu zi de pe micuta insula, se desfasoara si povestea de iubire dintre Shinji si Hatsue - fiica lui Terukichi Mijata, cel mai instarit om din insula Utajima.

 Insa , din nefericire , dragostea celor doi este condamnata inca din fasa din cauza diferentelor sociale - el pescar sarac, ea singurul copil al unui om foarte bogat.
 Tatal ei visa sa o casatoreasca cu Yasuo - un baiat din aceas clasa sociala, dar dupa ce ii supune pe cei doi petredenti la mana fiicei la o proba a curajului, a muncii si nu in ultimul rand a vointei, il va accepta pe Shinji ca ginere.

Totusi pana la acest urias salt al binecuvantarii parintesti in privinta casatoriei, ( care are loc abia la sfarsitul romanului ) cei doi indragostiti au de intampinat multe obstacole in calea fericirii lor ( sa nu uitam de tentativa de viol a lui Yasuo asupra lui Hatsue, calomniile raspandite in toata insula, izgonirea mamei lui Shinji din casa lui Mijata, etc ).

 Un roman ecranizat in Japonia de cinci ori si deosebit atat prin prisma povesti de dragoste, cat si prin farmecul atat de suav si gingas al primei iubiri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu