Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

duminică, 1 mai 2016

Necunoscuta de la Wildfell Hall de Anne Btonte.



Surorile Bronte s-au nascut pentru a scrie romane de dragoste! Au scris unele dintre cele mai frumoase romane de dragoste ale literaturii engleze din secolul al XIX- lea. Sa nu uitam de " Jane Eyre ' de Charlotte Bronte sau de Emily Bronte cu celebra carte " La rascruce de vanturi ".
Revenind la " Necunoscuta de la Eildfell Hall " , actiunea incepe in anul 1827, fiind relatata de Gilbert Markam , personajul central al romanului.
Practic, Gilbert este personajul narator, prin intermediul lui luam parte in mod indirect la desfasurarea actiunii.


In anul 1827, la conacul de la Wildfell Hall, apare o tanara chiriasa ce isi spune Helen Graham, alaturi de fiul ei Arthur. Cei de prin imprejurimi nu pot intelege cum o tanara vaduva cu un copil, poate alege sa traiasca intr-un conac izolat si nu foarte primitor.
Da, intradevar, conacul nu este intr-o stare foarte buna, iar cei mai apropiati vecini sunt la o distanta de cateva mile.
Dar, cu toate acestea, tanara vaduva se simtefericita, nu cauta compania oamenilor, nu da detalii asupra trecutului eisi isi asigura traiul pictand si apoi vanzand tablourile.
Tanarul Gilbert, la inceput intrigat de frumoasa si tanara vaduva, ajunge sa se indragosteasca de ea.
Deoarece Helen Graham era atat de rezervata in privinta trecutului ei, oamenii vor socoti ca aceasta are o relatie cu Frederick Lawrence - cel care ii inchiriase mosia - si ca micutul Arthur ar fi copilul facut cu acesta!
Treptat Gilbert va cadea si el prada acestor acuzatii negondate in privinta foamnei Graham. O intrevedere intre el si Frederick se va solda cu ranirea usoara a celui din urma.
Gilbert isi va da seama de imensa greseala in privinta lui Frederick abia atunvi cand va parcurge jurnalul Helenei si va afla ca Frederick era fratele ei.







Citind fila cu fila jurnalul, Gilbert va intelege trecutul doamnei Graham si va ajunge sa o aprecieze mult mai mult!
Actiunea se intoarce in trecut, mai exact in anul 1821 si facem cunostinta cu mai tanara Helen, atunci in varsta de 18 ani.
Aflata la resedinta din Staningly a unchiului si matusii, ea se va indragosti nebuneste de seducatorul Arthur Huntington.
Ca orice tanara care facea cunostinta cu primii fiori ai dragostei, ea nu va tine seama de sfaturile binevoitoare ale matusii si se va casatori cu Arthur.
Cu o mai multa experienta de viata, matusa o atentionase ca Arthur nu este un sot potrivit, fiind mult prea superficial, imatur, egoit, orgolios si nu in ultimul rand vicios.
Dar - fiindca exista un dar - Helen crede ca orice tanara naiva, ca iubirea poate schimba un om in bine.
Asadar, Helen va deveni doamna Huntington.
Nu peste mult timp, toate iluziile facute de Helen se metamorfozeaza in aer si aerul in nimic!
Traiul alaturi de Arthur la mosia acestuia de la Grassdale nu se fovedeste a fi una fericita! Nici nasterea unui copil, nu ilva face pe Arthur sa isi schimbe obicriurile! Mai mult chiar..........Arthur devine gelos pe propriul copil, deoarece simtea cadragostea sotiei este mai puternica fata de acesta si se simtea nedreptatit!
Domnul Huntingdon va prefera sa stea mai mult plecat, lasandu-si sotia si fiul in nici o alta companie inafara de batrana doica Rachel.
Intors acasa el va " imbratisa "zilnic bautura si nu va rata nici o petrecere in compania prietenilor de pahar, pe care ii va invita sa-si petreaca saptamani intregi laconacul Grassdale.
Helen se simte tradata atunci cand sotul pe care odata il diviniza, isi gaseste consolarea in bratele altor femei.
Se simte tradata, inselata si din zi in zi realizeaza cum iubirea care o avea odata pentru el, treptat dar sigur, inceteaza sa mai existe.
Picatura din pahar este atunci cand Helen isi vede copilasul corupt de iresponsabilul lui tata sa bea si sa vorbeasca urat.
Scena in sine este de un dramatismsfasietor. Anne Bronte creionand destul de adanc zbuciumul sufletesc al eroinei sale.
Helen simte ca nu mai poate suporta traiul alaturi de un sot betiv si afulter si fuge, salvandu-si astfel copilul si pe sine.
Se adaposteste la conacul Wildfell Hall al fratelui sau si isi ia numele de Helen Graham - Graham fiind numele de fata al mamei sale.
Actiunea avansraza si vedem o Helen plina de compatimire pentru sotul muribund.















Este de apreciat cum ea uita toate dramele suferite in timpul casniciei cu acesta si este capabila de iertare.
Abia pe patul de moarte si dandu-si ultima suflare, Arthur Huntingdon va realiza ce sotia a avut si a pierdut! Practic doar Helen ii sta alaturi, toti acei oameni considerati prieteni il parasisera, la fel si amanta.
Bautura - marea lui dragoste' il omorase pana la urma.
Finalul este unul cat se poate defericit pentru Helen si Gilbert.
Helen, in sfarsit libera si stapana absoluta a doua mosii - Staningly ( lasata mostenire de unchiul ei ) si Grassdale ( lasata de raposatul ei sot ), isi va gasi fericirea in bratele tanarului Gilbert si va deveni sotia acestuia.
" Necunoscuta de la Wildfell Hall " de Anne Bronte este un roman care vi-l recomand din toata inima.










In paginile acestui minunat roman, Anne Bronte, descrie viata unei tinere si frumoase femeidin epoca Victoriana. Este o epoca in care femeia era supusa barbatului indiferent de tratamentul aplicat de catre acesta.
Intr-o astfel de epoca, Helen are curajul sa plece de acasa cu fiul ei, incalcand astfel nu doar normele societatii, ci si legile acelei epoci.
Mesajul este unul semnificativ.......acela ca vorbele unui batran trebuie cantatite cu judecata, nu trebuie catalogat un om dupa cat de frumos ii este invelisul exterior.......ceea ce cu adevarat conteaza este cel interior si nu in ultimul rand sa iti gasesti forta sa spui nu....chiar daca prin asta lumea te judeca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu