Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

duminică, 1 mai 2016

Curtezana de Diane Haeger




" Curtezana" de Diane Haeger este un roman care imbina in mod artistic istoria cu fictiunea. Este o poveste de dragoste care a ramas scrisa intre paginile istoriei Frantei; o iubire care a dainuit timp de 26 de ani intre Henric al II-lea si Diane de Poitiers.


Cu 20 de ani mai in varsta decat regele Henric, Diana il subjuga pe acesta atat prin frumusetea ei desavarsita cat si prin nenumaratele ei calitati ( inteligenta, intelegere, lipsa geloziei, incredere, etc).

In multe pasaje din acest roman, autoarea ne descrie cu lux de amanunte grija deosebita a Dianei de fizicul ei........., astfel aflam ca ea era adepta unei diete echilibrate si facea zilnic bai reci. Si toate acestea intr-o lume in care se considera ca apa este nesanatoasa, iar baile te pot imbolnavi!!! Lumea Frantei din jurul anului 1530 - perioada in care se desfasoara actiunea acestui roman - prefera sa mascheze lipsa spalarii cu diferite lotiuni parfurmate!!! Oare sa ne mai mire aparitia ciumei, tot in acei ani? E de mentionat ca fratele mai mic ai lui Henric a murit de ciuma!

In alta ordine de idei, scriitoare contureaza contrastul dintre sotia lui Henric si amanta. Astfel, Diana era frumoasa, tacuta, supla, supusa, iubitoare de copii, pasnica, inteligenta pe cand Caterina este descrisa ca fiind o femeie grasa, fascinata de profetiile lui Nostradamus si care nu este atasata de proprii copii decat atunci cand ii poarta in pantec ........posibil dat fiind faptul ca doar atunci capata mai multa atentie din partea sotului?




Fiind o femeie foarte inteligenta, Diana se va ocupa de educatia copiilor Caterinei si a lui Henric ( cei doi au impreuna zece copii, din care sapte supravietuiesc), fiind precum o mama pentru acestia.
Sa nu uitam sa mentionam faptul ca indragostitul rege isi ''ridica''iubirea vietii lui - Diana - la rangul de ducesa de Valentinois, ceea ce ii va permite acesteia sa exercite o putere deosebita asupra intregii curti, a regelui si nu in ultimul rand a familiei acestuia.
Atunci cand Henric al II-lea al Frantei moare ( dupa ce a participat la un turnir si este lovit cu o lanc
e in ochiul drept ) , Diana este indepartata de la curte, dar isi mentine societatea nobiliara, nefiind precum alte amante din acele vremuri exilate sau izgonite.

Referindu-ma exclusiv la Caterina de Medici, aceasta isi dovedeste istetimea acceptand-o pe Diana de Poetiers ca amanta oficiala a regelui, spre surpinderea tuturor. A fost precum un menage a trois.
Totusi, asa cum era de asteptat, dupa moartea sotului, bunavointa ei dispare total si regina o alunga pe Diana de la curte si ii confisca toate bujuteriile coroanei si castelul Chenonceaux.


Dragostea colosala dintre Henric al II - lea si Diana nu se stinge nici in ultimile clipe ale acestuia. Pe patul de moarte, regele o cheama in mod repetat, dar Caterina ii reneaga acestuia ultima dorinta. Astfel el a murit fara sa aiba sansa de a-si lua adio de la femeia pe care a iubit-o mai presus decat propria viata.

Acest pasaj este extrem de emotionant, iar modul in care reuseste autoarea sa creioneze drama din sufletul Dianei este absolut zguduitoare.
Am sa fac o paranteze spunand ca Diana era accesoriul cel mai pretios de la curtea regala a Frantei si obisnuia sa poarte doar negru si alb.
De-a lungul timpul, frumusetea a adus celebritste pentru multe femei. Se poate insa transforma frumusetea in putere si influenta, atunci cand este insotita de inteligenta si bogatie? In cazul Dianei de Poltiers raspunsul este unul afirmativ.

Autorea chiar aduce in discutie existenta unei fiice - numita Diane de France, dar istoria nu spune nimic de existenta vreunu copil.
Am sa inchei aici, dar nu intainte de a mentiona ceea ce este deja cunoscut si anume ca povestea dintre Diana de Poitiers si Henric al II-lea al Frantei ramane una dintre cele mai fascinate povesti din perioada Renasterii si de ce nu......poate chiar cea mai fascinata poveste de dragoste a istoriei.

''Curtezana'' de Diana Haeger............un roman care vi-l recomand din toata inima. Intre paginile acestei minunate carti veti descoperi o pagine din istoria Frantei, razboi, multa pasiune, durere, sacrificiu si nu in ultimul rand sunt cateva pagini si despre Nostradamus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu