Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

luni, 9 mai 2016

Drumul catre libertate de Yeonmi Park

  La incepututl romanulului, Yeonmi Park ne atentioneaza ca este posibil sa iti pierzi o farama de umanitate pentru a supravietui; dar scanteia de demnitate umana nu se stinge niciodata de tot si ca daca se ofera oxigenul libertatii si puterea dragostei, poate straluci din nou.    


  Inca de la primele pagini facem cunostinta cu Yeonmi Park, o refugiata din Coreea de Nord, care in paginile acestei carti impartaseste cu noi cititorii ororile intampinate pana sa isi dobandeasca libertatea in Coreea de Sud.

  yeonmi nu visase la libertate atunci cand la varsta de treisprezece ani, impreuna cu mama sa, fugise din Coreea de Nord. 
  Ea nu cunoastea diferenta termenului de a fi liber!
  Fugise pentru a scapa de foame, de boala si de teama de a fi inchisa in vreun lagar de concentrare; aceea calatorie avea ca scop si regasirea surorii sale mai mari cu doi ani decat ea - Eunmi.



" Cand aveam patru - cinci ani, singurul lucru pe care doream sa-l fac ca adult era sa cumpar cata paine vroiam si sa o mananc pe toata. Cand iti este foame mereu, nu te gandesti decat la mancare. "


" Primavara mureau cei mai multi oameni de foame...Blestemam dealurile de un verde crud si imi doream ca florile acelea sa fie facute din paine sau din dulciuri. "


 Poveste fugii din Coreea de Nord este extrem de dureroasa. Mama si fiica vor fi pacalite de traficantii de persoane, iar mama lui Yeonmi se va sacrifica, lasandu-se violata, in incercarea de a-si proteja fiica.
  Cosmarul prin care trece Yeonmi odata ajunsa in China si despartita de mama sa este greu de descris in cuvinte. Mama ei va fi vanduta unui taran ca sotie-scava a acestuia, iar fiica sa va fi nevoita sa se lase violata de Hongwei - un traficant de treizeci si doi de ani, pentru a-si aduce mama inapoi langa ea.
  Avea doar treisprezece ani, dar deja fiecare traficant incercase sa o violeze, netinand cont de faptul ca este doar un copil.


  '' Mult timp am considerat ca a fost o negociere de afaceri, nu un viol.....Abia acum, dupa multa vreme, pot acccepta adevarata semnificatie, cu toate implicatiile sale teribile. "



 " Eram infricosata....Dupa o vreme chiar aveam impresia ca imi parasisem corpul si ca stateam pe podea, langa pat. Ma uitam la mine, dar nu eram eu. "


  Hongwei se tine de cuvant si ii ajuta si tatal sa plece din Coreeea de Nord si sa se reintalneasca cu sotia si fiica lui., dar revederea va fi dulce-amaruie, el murind cateva luni mai tarziu din cauza unui cancer netratat.

  In alta ordine de idei, pana sa ajunga in Coreea de Sud, Yeonmi si mama ei, au lucrat si la un videochat, dar au facut toate acestea pentru a supravietui si a strange banii necesari pentru libertate.
  La cincisprezece ani, in 2009, ajunge in Coreea de Sud, fara nici un ban si o educatie echivalenta cu doi ani de scoala primara.
   In 2014, era studenta in anul al doilea la una dintre cele mai bune universitati din Seul, specializandu-se in administratia politiei si intr-un final regasindu-si sora, dupa sapte ani de despartire.

  " Povestea lui Eunmi ii apartine doar ei si merita sa i se respecte intimitatea....Mult timp ea a parut captiva si distanta, dar apoi ne-a primit din nou in sufletul ei. "


" Drumul catre libertate " este povestea adevarata a lui Yeonnmi Park, povestea alegerilor care le-a facut pentru a putea supravietui.


  " Fiecare dintre noi are deserul lui. Poate nu este acelas desert ca al meu, dar toti trebuie sa il traversam pentru ca viata noastra sa aiba un scop si sa fim liberi. "


2 comentarii:

  1. Interesant, posibil sa citesc si eu cartea. Despre viata din Coreea de Nord cunosc foarte putine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti recomand cartea cu mult drag. Totusi nu este un roman care se citeste cu inima usoara, el copleseste prin fiecare cuvant. Este cruda realitate a unei refugiate.

      Ștergere