Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

joi, 26 mai 2016

Sotia doctorului de Sawako Ariyoshi

 Sawako Ariyoshi ( 20 ianuarie 1881 - 30 august 1984 )  este una dintre autoarele mele preferate și de fiecare dată când citesc un roman de al ei, știu de dinainte că acesta mă va captiva încă de la prima pagină .


 " Soția doctorului ",  la fel ca " Parfum de curtezană ",  citita nu de mult, nu mi-a înșelat așteptările.



 Romanul este destul de subțire și l-am terminat în scurt timp, dar încă de la prima pagina ma făcut să constat din nou, calitatea autoarei din tara soarelui răsare.

 " Soția doctorului " are în prin plan trei personaje centrale: soția doctorului ( Kae ), mama doctorului ( Otsugi )  și doctorul Seishu.

 Cartea prezintă lupta dintre nora și soacra pentru întâietatea în viata doctorului Seishu, renumit doctor intr-o provincie japoneză din secolul al XVIII - lea.


 Apropierea frumoasă dintre soacra care-și pețise nora și nora ce își dorise de mică să facă parte din familia lui Otsugi s-a risipit în seara în care s-a întors acasă cel pe care-l iubeau amândouă.
Soția care își făurise visuri frumoase până în ziua aceea, era gata de luptă.

 Din dorința de a crește în ochii soțului mai presus decât mama acestuia, de a fi iubita mai mult, Kae se oferă cobai pentru experimentele soțului în găsirea unui analgezic care sa ii permită sa facă operațiile riscante.
 Cele doua experimente o vor lăsa fără vedere, dar ea este încântată deoarece numai datorita ei, el ajunsese cel mai renumit medic din Japonia anului 1800.


 Astfel în anul 1803, Seishu Hanorac a efectuat prima operație din istoria chirurgiei facuta sub anestezie generala, reușita medicului japonez constituind cel mai mare pas în evoluția chirurgiei, care, pana atunci, fusese considerată un domeniu încremenit; el a deschis astfel calea marilor operații.

 Toate acestea au fost posibile numai datorita imensului sacrificiu făcut de soția lui.

 În ciuda faptului ca nu zarea ce se petrece în jurul ei, dragostea și amabilitatea celorlalți compensau pierderea vederii.

 Prețul fericirii fusese cam mare și bineînțeles ca ii părea rău ca nu putea vedea chipul celor doi copilași,  însă nu regreta nimic din cele întâmplate.


 Datorita imensului ei sacrificiul era acum stimata de toți și mai presus de orice o încânta metamorfoza legendei familiei - trecerea de la frumusețea lui Otsugi la devotamentul lui Kae.

 Kae a rămas pana la sfârșitul vieții o persoană modesta, dar în ciuda firii ei retrase, demnitatea și faptul ca sacrificiul ei care ii determinanse orbirea, nu au făcut decât sa sporească aura ei de legendă.

 S-a stins din viata pe 8 decembrie 1829 la șaizeci și opt de ani, doctorul urmând -o sase ani mai târziu, murind la vârsta de șaptezeci și șase de ani.

 Piatra funerara a doctorului Seishu Hanaoka este atât de mare ( o înălțime ce atinge doi metri ), încât celelalte două ( a mamei și a soției ) nici nu se observă!
 Exact așa cum a fost și în viața - membrii familiei mereu s-au sacrificat pentru bunăstarea medicului.

 Să nu uităm de sacrificiul celor două surori care au rămas nemăritate, stând și țesând ani de zile covoare pe care le vindeau apoi, doar pentru a ajuta cu bani pe doctor pentru finalizarea studiilor.

 Am parcurs cu drag acest roman, o carte plina de emoții, umanitate, regrete, iubire și nu in ultimul rand  sacrificiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu