Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

duminică, 1 mai 2016

Sora Carrie de Theodore Dreiser

" Sora Carrie " de Theodore Dreiser - un roman pe cât de simplu, pe atât de fascinat.
Este poveste unei tinere sărace, dar foarte frumoase din Columbia City care își părăsește satul natal și vine în Cicago visând la un trai cu mult mai bun.
La început locuiește cu sora ei și soțul acesteia, dar lipsurile financiare și mai ales negăsirea unui loc de munca o fac pe Carrie sa aleagă sa devina iubita lui Drouet - un bărbat stabil social câte ii va oferi timp de doi ani comfort și siguranță.
Acum Carrie se putea uita în oglinda și vedea un nou chip - nu al fetei umile venite la Cicago in căutarea succesului, ci al unei tinere femei frumos îmbrăcate și întreținute.
La început are mustrări de conștiință, mai ales atunci când iubitul ei tot o amână cu căsătoria.
Dar totul se schimba atunci când la orizont apare George Hurstwood - un director de bar, soț și tata a doi copii de vârstă lui Carrie.
Naiva Carrie, neștiind ca el este căsătorit se îndrăgostita de el, crede în promisiunea acestuia de a o lua de soție.
Iubind la rândul lui el își părăsește familia și fuge cu Carrie la New York, unde își va schimba numele în Wheeler deoarece înaintea plecării furase 1500 de dolari de la locul de munca.
Devenise un fugar, un proscris, un om certat cu legea, un om care mintea legea și o mintea și pe Carrie - aceasta neștiind nimic despre fapta sa.
George va returna 9000 de dolari și astfel va evita judecata și urmărirea.
Aflat în marele New York reușește sa se angajeze ca director într-un mic bar.
Au o existenta fericita și stabila financiar timp de trei ani, după care George rămâne șomer și va fi incapabil sa își găsească altceva de lucru.
Impulsionata de aceasta situație dramatica, Carrie își găsește de lucru într-o trupa de balet, iar în timp va avansa spre a deveni actrița cu rol principal.
Odată ce faima și notorietatea ei cresc, ea vede ca George aștepta de la ea totul fără ca el sa întreprindă nimic.
Într-un final decide sa îl părăsească, lăsând-i un bilet și 20 de dolari.
Peste trei ani revedem o alta Carrie - o actriță cunoscuta, bogata, dar singura.




În mijlocul poeielii și strălucirii situației sale, Carrie trăia nefericita.
Ea este o pilda a cailor ocolite pe care le poate urma în căutarea frumosului cel care mai mult simte decât gândește.

Deși dezamăgită, tot mai jinduia după clipa senină când avea sa pășească în ținutul visurilor împlinite.
Mereu avea sa urmărească acea lumina a fericirii supreme, lumina care învăluie cu strălucirea și farmecul culorilor ei, îndepărtate culmi care se înaltă în zările lumii.
În alta ordine de idei, despre George aflam ca a ajuns un cerșetor, ducându-și zilele cu greu, chinuindu-se de foame și frig, umblând în aceleași haine jerpelite și mereu aflat cu mana întinsă și sperând ca la sfârșitul zilei sa strângă 15 cenți pentru a avea unde înopta.
Într-un final nemasuportand aceasta viata plina de lipsuri, sărăcie și mizerie, el se sinucide într-un azil al săracilor.
Trupul lui fata nume, împreună cu al multor altora, a fost dus spre cimitirul săracilor ; iar moartea lui a rămas necunoscuta lui Carrie.
Un roman absolut încântător, scris într-un stil dinamic, viu care ne încântă pagina cu pagina și ne face sa ne dorim sa aflam mult și mai mult pe măsură ce acțiunea avansează.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu