Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

marți, 31 mai 2016

Femei indragostite D. H. Lawrence




  Definitia cea mai exacta a cartii ar fi ca este o frumoasa carte enigmatica! 
'' Femei indragostite" a fost interzis in anul 1920.
  Este o carte de natura psihologica, autorul creionand trairile fiecarui personaj in parte. D. H. Lawrece trateaza explorarile psihologice si relatiile dintre surorile Ursula si Gudrum Brangwen, in timp ce ele intalnesc dragostea si viata intr-un mic orasel minier din Anglia.

  Cu romanul
" Femei indragostite" D. H. Lawrence continua saga familiei din romanul " Curcubeul ".     Ursula si Gudrum nu mai sunt copilele din " Curcubeul ". Ele au crescut, au devenit doua tinere femei, fiecare cu personalitatea ei proprie.

  Ursula este sora mai mare in varsta de 26 de ani si Gudrum, sora mai mica in varsta de 25 de ani.


  Ursula este invatatoare, iar Gudrum este o artista.
  Ambele surori traiesc in casa parinteasca, plictisite si dezgustate de viata domestica.

  Asemanatoare din multe puncte de vedere, dar diferite din punct de vedere afectiv, cele doua surori oglindesc scopurile si dorintele tinerelor femei la inceputul secolului al XIX - lea. Prin intermedul surorilor, D.H.Lawrence dezbate diferite probleme ale casniciei, rezervele de a avea sau nu copii, precum si ura fata de originile clasei mijlocii.



  Dintre cele doua surori, Ursula este mai pe placul meu, deoarece este mult mai realista, stie ce isi doreste si actioneaza in consecinta. 
  In schimb, Gudrum - acel spirit de artista - ramane pana la final o femeie indecisa, care se plictiseste repede si nu poate ramane constanta. 
  La un moment dat Gudrum crede ca il iubeste pe Gerard, devine amanta acestuia, iar spre sfarsitul romanului ii refuza cererea de casatorie si decide ca nu il iubeste si ca de fapt a fost incantata de frumusetea lui si decide sa il paraseasca.



  Tensiunea dintre Gerard si Gudrum atinge punctul maxim fiind descrisa de D.H.Lawrence in detaliu, ca un fin cunoscator al psihicului uman! Gerard se simte tradat de Gudrum si este pe punctul de a o sugruma!
Finalul este trist pentru frumosul Gerard, el gasindu-si sfarsitul in zapada la varsta de 31 de ani.
  Atunci cand trupul lui este adus inghetat mai mult o vedem pe Ursula si mai apoi pe Rupert suferind decat pe Gerard!
Tocmai manifestarea lui Gudrum total lipsita de interes la vederea trupul inghetat al celui pe care odata l-a iubit, ne demonstreaza ca ea a fost indragostita de fizicul lui si nu omul care era Gerard!



  In alta ordine de idei, in romanul " Femei indragostite " nu se analizeaza doar pasiunea dintre Rupert si Ursula, ci si dorinta lui Rupert de a fi intim cu Gerard. La un moment dat chiar asistem in mod indirect la o scena in care protagonistii principali sunt Gerard si Rupert, care se lupta goi!
  Personajele lui Lawrence ascund drame teribile, astfel Gerard si-a ucis accidental un frate in copilarie!

  In multe privinte Gerard este opusul lui Rupert.
  Inzestrat cu o mare inteligenta practica, Gerard a stiut sa reorganizeze un cincern industrial, care ii aduce o satisfactie aproape senzuala.
  Gerard este barbatul frumos din acest roman. Inzestrat de natura cu un fizic incantator ( inalt, bine facut, blond cu ochii albastrii ) , este totusi un individ incapabil de orice relatie pura cu un alt suflet.
  Gudrum sinte pasiunea lui Gerard precum o povara apasatoare. Putem spune fara a exagera ca pentru el aceasta pasiune este precum un blestem. Amundoi traiesc o criza fara scapare, dar numai ea isi da seama de grozavia acesteia.



  Asadar, tema centrala a romanului " Femei indragostite " de D. H. Lawrence ar putea fi pe de o parte contrastul dintre un cuplu care nu poate trece dincolo de constiinta mentala (       Ursula si Rupert Birkin ) si, pe de alta parte un alt cuplu care se completeaza reciproc, dar care nu ajung sa ramana impreuna ( Gudrum si Gerard Crick).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu