Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

miercuri, 18 mai 2016

Kassandra de Delia Fiallo


  M-am bucurat nespus atunci cand am gasit sa imi achizitionez " Kassandra " de Delia Fiallo.
  Cartea aminteste de telenovela cu acelas nume, difuzata in urma cu multi ani.

  " Kassandra ", la fel ca "Si bogatii plang " a fost una dintre primele telenovele care au indragit sufletul romanilor, imediat dupa revolutie.

  Cine nu isi mai aminteste de superba Coraima Tores in rolul tigancii Kasandra si a lui Osvaldo Rios in dublul rol al gemenilor Ignacio si Luis David Contreras?

  Povestea incepe atunci cand Andreina ( mama Kassandrei ), unica mostenitoare al tatalui ei - Alfonso - moare , bolnava fiind de leucemie, la nasterea fiicei sale.
  Hermina - mama vitrega a Andreinei - va schimba copilul cu unul mort al unor tigani de circ. Face acest lucru pentru Ignacio - fiul mult prea iubit din prima ei casatorie, pentru ca fabuloasa avere sa ii ramana acestuia.

  Astfel trec nouasprezece ani si regasim copilul schimbat atunci in frumoasa tiganca Kassandra, dansatoare de circ, crescuta de ghicitoarea Dorinda.


  Crescuta ca o tiganca nomada, crezand in blesteme, superstitii, in puterea miraculoasa a talismanelor, ea stie ca este predestinata inca din copilarie regelui tiganilor - Randu.

  Povestea se complica atunci cand ea se indragosteste de Luis David Contreras, afla ca este nepoata lui don Alfonso si unica mostenitoare.
  Dar se casatoreste cu Ignacio - geamanul identic al lui Luis David - nestiind de acest lucru si afland abia atunci cand este acuzata de crima impotriva lui.
  Ignacio desi identic fizic cu Luis David, era opusul acestuia.
  Ignacio era geamanul rau, malefic, semanand extrem de bine la caracter cu mama lui Hermina - poate si din cauza acestui fapt ea se simtea mai apropiata sufleteste de acesta, uitand ca mai avea un fiu in persoana lui Luis David.


  Ignacio se casatorise cu Kassandra, nu din dragoste, ci pentru bani, fiindca aflase ca ea era unica mostenitoarea.

  Crima de pe plaja savarsita de servitoarea Rosaura, o incrimineaza pe Kassandra.

  Abia la sfarsitul romanului lucrurile se simplifica, adevaratul vinovat pentru moartea lui Ignacio eate condamnat, iar Luis David si Kassandra se casatoresc.



  Rosaura il omoarase pe Ignacio din genozie fiindca acesta se casatorise cu Kassandra, uitand ca alaturi de ea avea o fiica - pe Chabela si Rosaura si-ar fi dorit ca iubita sa fiica sa mosteasca fastuasa avere.
  Dintr-un punct de vedere este extrem de dramatic faptul ca tocmai Chabela descurca itele acestei crime si isi condamna mama.
  Astfel Rosaura ajunge in inchisoare tocmai datorita Chabelei - fiica pentru care ea sacrificase atatea.

  In alta ordine de idei extrem de trist si emotionant este si destinul frumosului tigan Randu - indragostit fara speranta de Kassandra.
  Acesta nu pregeta sa isi sacrifice viata pentru printesa inimii lui, aparand-o cu propriul trup de gloantele Rosaurei - femeia innebunita de disperare fiindca tot complotul ei fusese descoperit.
  Tot Randu este cel care afla cine este adevaratul asasin al lui Ignacio, ajutand astfel ca dragostea dintre Kassandra si Luis David sa se indeplineasca.
  Marimimia acestui tigan curajos si indragostit emotioneaza pana la lacrimi, mai ales in nota de final cand pe altarul iubirii isi sacrifica viata.

  Hermina este si ea pedepsita - impinsa de Rosaura, moare in spital, dar nu inainte de a-si cere iertare Kassandrei. Aceasta - suflet nobil uita si iarta, intelegand ca la sfarsit importanta este fericirea, nu trecutul trist care oricum nu poate fi schimbat.



Un roman estrem de dragut care te captiveaza de la prima pana la ultima pagina si nu in ultimul rand o carte transpusa intr- o telenovel de mare succes, o poveste care a trezit interesul enorm a milioane de telespectatori din intreaga lume.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu