Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

duminică, 1 mai 2016

Fiica tacerii de Kim Edwards

"
Fiica tacerii " de Kim Edwards - un roman absolut incantator de la prima pana la ultima pagina. 
Anul trecut am avut placerea sa vad si filmul facut dupa aceasta carte, dar cartea este cu mult peste film. De ce spun asta? Deoarece in carte se descrie cu lux de amanunte trairile fiecarui personaj in parte, visele, aspiratiile, urmele trecutului care fara sa se realizeze isi pun amprenta asupra prezentului.

Parcurgand romanul si nu urmarind filmul, ajungi sa intelegi pe deplin deciziile luate de David si de ce ajunge el sa isi dea fetita abia nascuta, dar avand sindromul Down - Carolinei si sa isi minta sotia timp de 25 de ani ca unul din gemeni a murit la nastere.
David este un personaj complex si dramele copilariei se manifesta si la maturitate. Copil sarac, luptandu-se de la o varsta frageda cu lipsa banilor si cu furerea deaavea o sora bolnava, lupta pentru a deveni un om stabil financiar si devine medic. Ajuns la maturitate devine un doctor celebru, se casatoreste cu Noel, dar gandul la sora lui moarta la 12 ani din cauza unor probleme ale iinimii, nu ii da pace. Suferinta mamei si a tatalui din cauza boli ei, apoi lipsa banilor.....ii bantuie visele lui David. Apoi cand isi ajuta sotia sa nasca, asistat de asistenta lui Caroline si isi vede unul dintre gemeni avand sindromul Down.......in acel moment el stie ca nu isi poate supune sotia la un asemenea chin vazandu-si copilul bolnav zi de zi......aceeasi durere a mamei lui. Trecand prin diferite stari si ganduri, David decide ca cel mai bun lucru este sa dea fetita la orfelinat si ii cere Carolinei sa o duca.


Carolina viziteaza acel orfelinat si vazandca este un loc rece, neprimitor, decide sa creasca ea copilul - pe Phoebe.
Este de apreciat ardoarea luptei Carolinei pentru ca Phoebe sa aiba o educatie corecta, sa nu fie inscrisa la scoli speciale.....lupta ei ca Phoebe sa reuseasca in viata si sa aiba o sluja. Iar apoi reusita Carolinei - aceste pagini sunt pline de o emotie profunda. Chiar daca nu este mama naturala a acestei fetite, Carolina o creste cu o dragoste netarmuita.

Peste ani relatia dintre David si Noel se va deteriora, ei ajungand la divort dupa 18 ani de casnicie. Abia dupa moartea lui, Noel va aflaadevarul de la Caroline - acel adevar dureros care a fost asvuns timp de un sfert de secol. Paginile cand Noel afla sunt demne de un adevarat thriller ...... Parca un val i s-a luat dupa fata di a inteles atitudinea fostului sot, munca lui in atelierul de fotografie, toate acele cutii pline de poze, munca lui ca medic ........intr-un acces de furie ea arde cateva poze si cand fumul se ridica in vazduh intelege si stie ca trebuie sa ierte.
Intalnirea dintre Phoebe, Paul ( fratele ei) si Noel este marcat de emotii intense. Paul - desi isi petrecuse ziua de dinainte in biblioteca cautand informatii despre sindromul Down - aflat fata in fata cu geamana lui este pur si simplu impresionat; iar Noel isi aminteste de noaptea geroasa in care ea asistata de Caroline si de David nascuse doi copii, dar din pacate doar de unul avusese parte.
Finalul este destul de optimist.......Paul si Phoebe ajung la mormantul lui David si stie ca sora lui nu poate intelege, nu poate dimti aceasi durere care o dimtea rl acolo........dar in acelas timp Paul realizeaza ca trecutul nu poate fi schimbat si ca rl tot ceea ce poate face este sa o ajute pe dora lui sa fie fericita in prezent si in viitor.

Oricum pentru fiecare personaj se intrevede un viitor frumos........Noel se recasatoreste si se stabileste in Franta urmand ca cei foi gemeni sa o viziteze; Caroline si sotul ei Al pleaca in prima lor vacanta impreuna ( dupa 19 ani de casnicie si timp in care au avut numai grija lui Phoebe ), Paul isi gaseste o noua prietena si Phoebe urmeaza sa se casatoreasca cu Robert - un barbat cu aceeasi afectiune ca a ei.
Ar fi mult mai multe despre acest roman......dar cel mai bine este sa il cititi si sa il descoperiti pagina cu pagina. Mie mi-au luat trei zile sa il termin.....si actiunea m-a captivat pe deplin......vorbind la sens figurat uneori ai impresia ca te metamorfozezi si tu printre acrle pagini si este cumva parte cu actiunea.........
" Fiica tacerii "......o carte captivanta, plina de mister, vieti paralele, dramatism, secrete bine ascunse, dragoste, emotii si nu in ultimul rand ne invata un mesaj important.......acela al minunii iertarii si al impacarii cu trecutul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu