Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

miercuri, 18 mai 2016

Parfum de curtezana de Sawako Ariyoski


  Fiindca in ultima perioada m-am lasat cucerita de literatura japoneza, nu puteam trece cu vederea " Parfum de curtezana " - minunatul roman al lui Sawako Ariyoski.

  Povestea surpinde trei generatii de femei: bunica ( Tsuna ) , mama ( Ikuyo ) si fiica ( Tomoko )
  Destinul lor atat de linistit intr-un satuc, devine destul de complicat odata cu a doua casatorie a mamei - frumoasa Ikuyo , cu Keisuke - fiul capeteniei satului.

  Abandonata de fiica si ramasa doar cu nepoata, bunica innebuneste, are o incercare nereusita de sinucidere si in final moare de foame.

La noua ani Tomoko ramasa singura este luata la Tokio de mama ei, dar din cauza datoriilor, peste un an este vanduta ca gheisa, urmand ca peste alt an mama ei sa vina langa ea vanduta ca curtezana de sotul sau!

  Mama si fiica nu au o relatie prea apropiata, iar Ikuyo este descrisa ca o fiinta pe cat de frumoasa, pe atat de egoista, impresionata doar de chimonouri, de culori, de oglinda, dar nu si de vreun sentiment de a fi mama.
  Cu toata distanta sentimentala dintre ele, fiica isi ajuta mama in orice imprejurare.

  Desi nu se poate mandri cu frumusetea mamei, Tomoko are multe alte calitati care valoreaza cu mult mai mult: seriozitatea, curaj, bunatate si nu in ultimul rand ambitie.
  Totusi desi Tomoko trezeste admiratia, nu are noroc in dragoste si barbatul iubit o paraseste din cauza trecutului rusinos de curtezana al mamei ei.



  Cu toate ca iubea extrem de mult copii si si-ar fi dorit sa fie mama, Tomoko nu va putea fi, spre deosebire de Ikuyo care devenise mama de trei ori - dar nu a stiut sau nu a vrut sa stie pentru nici unul dintre copii sa fie o mama in adevaratul sens al cuvantului.

Ikuyo a avut trei casnici, si zeci de alti barbati pe langa, iar Tomoko ramane singura si la batranete, infiind fiul surori ei mai mici - din dorinta de a avea un suflet alaturi.

  Desi pe plan sentimental Tomoko este nefericita, pe plan profesional este o profesionista.

  Renaste din cenusa precum pasarea Phoenix si prin propriile puteri isi cladeste un restaurant, bucurandu-se astfel de bani, stabilitate si popularitate.

  Intr-un singur pasaj, extrem de emotionant, al cartii Ikuyo isi demonstreaza dragostea de mama. Afland ca fiica sa este in spital, alearga spre ea, dar e calcata mortal de o masina. Tomoko va pastra intr-un mic altar cenusa mamei.
  Privind urna cu cenusa, relatia cu mama ei i se invartea in minte - ranchiune, suparare, spaima.


  Ea se stinsese discret, ajungand doar o mana de cenusa, de parca ar fi incercat, prin moarte sa stearga toate neplacerile provocate in viata.


  
  Un roman captivant ecranizat in 1964, o carte despre iubire, sacrificiu, ura, gelozie, intr-o lume dominata de universul crud al gheiselor si curtezanelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu