Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

sâmbătă, 28 mai 2016

Apa pentru elefanti de Sara Gruen

 Fiindcă m-am simțit atât de captivată de romanul lui Sara Gruen - " Apă pentru elefanți ", l-am terminat în doua zile.

 Citindu-l mi-am amintit și de filmul văzut acum trei ani, ecranizare de succes a acestui roman, în care Robert Pattinson îl interpretează pe orfanul Jacob Jankowski și Reese Witherspoon pe delicata Marlena, dresoarea de cai.


Povestea prinde contur printre amintirile lui Jacob - ajuns la vârsta de nouăzeci și trei de ani, aflat intr-un azil de bătrâni și uitat de familia sa numeroasa.
 El se întoarce în timp în urma cu șaptezeci de ani atunci când o lovitura dura a sortii ( pierderea părinților ) îl face sa se angajeze ca veterinar la un circ.
 Acolo se indragosteste de frumoasa Marlena, soția lui August - directorul circului și trăiește alături de ea o palpitanta poveste de dragoste, plină de neprevazut și teama.
 August - un bărbat schimbător, cu grave probleme de comportament, suferind de schizofrenie, va imprima teroare în viata celor din jur.

 Trecând de la o extrema la alta și nestiind ce te poți aștepta de la el, va ajunge sa își impună cu forța dragostea soției sale și neputând concepe despărțirea de ea.

 În acest minunat roman și elefanțica de cinzeci și trei de ani -  Roșie - are un rol foarte important.
 Ea îl va omorâ pe Augustus,  punând capăt astfel vietii unui om bolnav, lipsit de sentimente, dur, care considera ca prin forța poate câstiga iubirea unei femei.

 Marlena și Jacob se casatoresc, se vor angaja la alt circ - ea ca dresore de cai, el ca veterinar; luând cu ei o întreabă menajerie de animale: 12 cai, un elefant și un leu bătrân.
 După 7 ani vor strânge banii necesari pentru a se muta cu tot cu animale intr-o vila, ea va avea grija de casa, iar el va deveni veterinarul grădinii zoologice.
 Se despart prin moarte după șaizeci de ani, ea murind de metastaza,  iar el paralizand este trimis de copii ( cei cinci pe care i-au avut)  și nepoți la azil.

 Dar Jacob știe ca viata lui este circul și nu poate muri printre zidurile azilului. Ar vrea sa ma audă odată aplauzele, sa simtă căldură emanata de spectatori și atunci cu siguranță va muri fericit.


 Cu ultimele puteri se îndreaptă spre circul din oraș, el singur fiindcă familia uitase și de aceasta data ca duminica este zi de vizita.

Acolo va avea ocazia sa îl cunoască pe Charlie - directorul circului - căruia ii va depana povestea vieții sale și îl va ruga sa îl lase sa își ducă ultimii ani din viata vânzând bilete la circul lui.
Pentru Jacob circul rămânea adevarata lui casa. 



 Acolo o cunoscuse pe Marlena, acolo devenise tata, acolo își strânsese primii bani pentru a-și crea un viitor.

  " Apa pentru elefanți " te face prin paginile ei minuțios scrise, sa visezi la o lume a circului, o lume plina de farmec,  culoare, magie și în final un tărâm al dragostei în care și cele mai nebunești visuri pot deveni realitate.


4 comentarii:

  1. Super tare recenzia :)
    M-ai facut curioasa si ma atrage. Mersi de recomandare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet :*
      Este o carte deosebita care merita citita.

      Ștergere
  2. Si eu am vazut filmul si mi-a placut. In urma acestei recenzii am trecut si cartea pe lista. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere