Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

joi, 12 mai 2016

In pielea unei jihadiste. O marturie despre filierele de recrutare ale Statului Islamic de Anna Erelle

  Ceea ce mi-a placut la cartea " In pielea unei jihadiste"  este tocmai puterea femeii care se ascunde sub pseudonimul de Anne Erelle. Stia de la bun inceput la ce riscuri se expune si cu toate acestea a mers mai departe.
  Inconstienta? In nici un caz! Vorbim despre o persoana matura, stabila financiar, dedicata muncii si care tinea ca nimic sa nu ramana facut " de mantuiala ".
 Revenind la roman, Anne Erelle este o jurnalista de treizeci de ani, care cu ajutorul unui cont fals de facebook intra in contact cu Abu Bilet al-Firanzi - un jidaist infocat de treizeci si opt de ani si un apropiat al califului autoproclamat al Statului Islamic - Abu Baler al-Baghdadi.
  Contul fals - in care ea este Melodie - o ajuta sa afle cateva secrete de stat de la Abu Bilet al- Firanzi si a-si raspunde la intrebarea de ce foarte multe tinere europene pleaca in Orient dupa ce sunt contactate pe facebook de organizatii islamice. 
  Astfel pentru Abu Baker ea va deveni timp de o luna de zile Melodie - o frantuzoaica de douazeci de ani, convertita la islam. 
  Melodie va incepe o discutie pe Skype cu el, va vorbi la mobil, va purta hajab-ul, ii va asculta declaratiile de dragoste rostite inca de la primul Skype si ii va promite ca va veni la el in Siria pentru a-i deveni sotie.
  Ea va asculta vorbele barbatului mai matur decat ea cu optsprezece ani cu naivitate, admiratie si dragoste. Ii va accepta minciunile descrise de el si ii va da de inteles ca il crede atunci cand el ii descrie Siria ca un mic paradis unde el o asteapta deja ca sotie.

  " Cand vei veni la mine, te vei minuna de acest rai. Aici oamenii se iubesc si se respecta. Formam o mare familie in care ai deja locul tau, toata lumea te asteapta. Daca ai sti ce fericite sunt femeile langa noi! Iti vei crea mica ta lume cu noile tale prietene. Cu cata nerabdare te astept sa vii! Melodie, sotia mea! Grabeste-te, te astept! " 

  Avand langa ea tot timpul, ascuns, un coleg fotograf de la ziar, Anne sau mai bine spus Melodie, va incerca sa afle de la Abu Bilet - teroristul cel indragostit virtual - cat mai multe informatii.
  In alta ordine de idei, in roman sunt descrise si sentimentele contradictorii atunci cand Anne simte ca virtualul este pe cale sa intervina in viata ei reala.
  In momentul in care iubitul ei o zareste imbracata ca o musulmanca si discutand cu un alt barbat pe Skype, Anne ajunge sa o vada pe Melodie ca un after ego.
  Odata cu aparitia articolului din ziar si apoi a cartii, lucrurile se precipita, iar Anne ajunge sa primeasca amenintari.
  Fiindca viata ei era in primejdie, va fi nevoita sa isi schimbe locul de munca, numarul de telefon, domiciliul si in final propriul nume, beneficiind in tot acest timp de protectia politiei.
  Intr-un interviu acordat unei reviste franceze, Anne Erelle lasa sa se inteleaga in ce fel a cotit brusc viata ei dupa ce cartea " In pielea unei jihadiste " a vazut lumina tiparului.

  Pe net circula o inregistrare video cu ea cu un text in araba care indeamna la uciderea ei:

" Fratii mei din intreaga lume, chemarea la fatwa impotriva acestei fiinte impure care si-a batut joc de Autoputernic. Oriunde o vedeti pe pamant, respectati legile islamice si omorati-o. Cu conditia ca moartea ei sa fie lenta si dureroasa. Cine isi bate joc de islam va plati consecintele cu propriul sange. E mai impura decat un caine, violati-o, lapidati-o, ucideti-o. Inshallah! ".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu