Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

miercuri, 25 mai 2016

Fata cu cercel de perla de Tracy Chevalier


Este a doua oara cand recitesc cu mult drag " Fata cu cercel de perla ", minunata scriere a celebrei autoare Tracy Chevalier.
Ecranizarea nu se poate compara cu romanul in sine, fiindca el lasa descoperite trairile personajului centaral al cartii - slujnica Griet.

Autoarea incearca prin acest roman sa creioneze povestea picturii faimosului artist Vermeer.



Inca de la primele pagini facem cunostinta cu tanara Griet - o frumoasa si saraca fata de saisprezece ani, fiica unui pictor de faianta orb si al unei mame care lucra cu ziua.
Nevoia de bani a parintilor o fac pe Griet sa devina slujnica in casa pictorului Vermoor.
Serioasa, buna, tacuta, rabdatoare, ea e pusa vesnic la incercare intr-o casa in care ea se afla pe treapta cea mai de jos.
Pentru Griet a fi slujnica in casa pictorului nu era o viata usoara: familie numeroasa ( pictorul avea unsprezece copii) , o sotie temperamentala si o soacra care conducea cu o mana de fier fraiele gospodariei.



Lucrurile se complica in momentul in care Verneer incepe sa capete deplina incredere in Griet si in final ajunge sa o picteze, lucru care va duce la concedierea fetei de catre sotia geloasa ( pentru pictura Vermeer luase cerceii cu perla ai sotiei - lucru ce va atrage furia acesteia )
Pe parcursul romanului observam cu naiva Griet se indragosteste ce Vermeer si accepta tot ce ii impune acesta.

Ea nu se da in laturi sa isi gaureasca urechile, facand astfel infectie, doar pentru ca artistul sa fie incantat de tabloul care o reprezenta pe ea cu cerceii de perla ai sotiei lui.


Pe de alta parte Vermeer nu are nici un scrupul in ce priveste suferinta provocata lui Griet.
Avand de ales intre viata si arta, el alege fara remuscare arta, iar durerea provocata fetei nu e decat sacrificiul cerut de perfectiunea picturii.
Intr-un final Griet va intelege ca nu se poate hrani cu iluzii, ca maestrul nu ii va apartine ei niciodata si astfel ea accepta casatoria cu tanarul macelar Pieter.
Peste zece ani o regasim ca sotie a lui Pieter si mama a copii, impacata cu soarta si foarte fericita in casnicie.

Ca o amintire a timpului trecut, Vermeer ii lasa mostenire cerceii de perla, pe care Griet ii va amaneta, bucurandu-se cu familia de ei si lasand trecutului amintirile apuse.


Asadar tema cartii ar putea fi ca mai puternica decat iubirea este ceea ce arta poate face din iubire.
O carte exceptionala ce merita citita, un tablou celebru, o poveate de iubire si nu in ultimul rand un roman de succes in intreaga lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu