Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

duminică, 10 aprilie 2016

Maria Stuard - Colectia femei celebre

Sunt extrem de incantata fiundca am reusit sa imi maresc colectia femei celebre cu inca un roman - Maria Stuard.
Ea ramane cunoscuta in istorie mai ales din cauza destinului ei atat de tragic: prizoniera timp de doua decenii si apoi moare decapitata la varsta de patruzeci si patru de ani din ordinul Elisabetei a Angliei.
Unul dintre biografii ei a caluficat-o pe Maria Stuard drept umanista, datorita inteligentei si vastelor sale cunostinte.
Maria Stuard - imparateasa Scotiei - a fost frumoasa, seducaroare, inalta ( istoricii spun ca avea 180 inaltime), supla, activa.
Dar, asa cum se intampla cu acele printese din basme, harazite de zabele bune cu o sumedenie de calitati ce pot fi anihilate de o singura zana rea, regina strica total sub imperiul pornirilor sale patimase si apoi nenorocirea a urmat-o ca o umbra.
O casnicie de un an cu copilul firav si bolnavicios Francisc al II-lea, apoi o alta casncie dezastroasa cu frumosul Darnley, care avea un caracter slav si infatuat, o natura vicleana si vicioasa.
Imediat dupa casatoria cu Maria Stuart, el a incercat sa se impuna ca stapan.
Dupa uciderea sotului ei de catre amantul Bothwell, Maria Stuard este facuta prizoniera de verisoara ei Elisabeta - imparateasa Angliei si tinuta in captivitate timp de douazeci de ani.
In ultimul ceas al vietii ( 8 februarie 1587 ), Maria Stuard si-a mangaiat servitorii, i-a iertat pe dusmani, s-a rugat si a intins capul sub securea calaului.
A avut cel putin sfarsitul pe care l-a cerut si a fost emotionanta.

2 comentarii:

  1. poti sa imi spui mai multe detalii despre aceasta colectie? Banuiesc ca este mai veche, s-a reeditat si ce romane cuprinde, pe care le stii tu, din ce an este?

    RăspundețiȘtergere
  2. Colectia Femei Celebre apartine de editura Intim, anul 1999. Din pacate eu nu am toata colectia, imi lipsesc cam cinci carti din ea. Am incercat sa le gasesc pe cele care imi lipsesc pe la anticariate, dar din pacate nu se mai reediteaza.

    RăspundețiȘtergere