Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

marți, 19 aprilie 2016

O viata de Guy de Maupassant.


O viata " de Guy de Maupassant.
Romanul, publicat in anul 1883 o are in centrul actiunii pe Jenna - o tanara de 17 ani, care se intoarce la casa parinteasca ( castelul de la Ruples ) , dupa ce si-a petrecut aproape toata copilaria la o manastire.

Nestiutoare din multe puncte de vedere, frumoasa naiva Jenna se va indragosti de primul venit, care se intampla sa fie Julien, viconte dr Lamare , un tanar foarte atragator.
Dupa trei luni cei doi se casatoresc.
Jenna va constata cu surpindere ca barbatul atragator, bun a carei sotie devenise, se va schimba intr-un zgarcit, rautacios si neingrijit.
Foarte curand Jenna va ajunge sa fie inselata de Julien cu Rosalia - slujnica ei.

Suferinta Jennei va fi de un dramatism ravasitor, mai ales atunci cand descopera ca cei doi vor deveni parinti unui baietel.
Guy de Maupassantbse dovedeste un fin cunoscatorval psihicului uman si descrie cu lux de amanunte drama traita de Janna, durere intensa din sufletul ei.

Rosalia este alungata din viata lor si prin bunavointa parintilor Jennei - oameni deosebit de buni si iertatori, ea va primi o mosie si un sot! Daca ar fi fost dupa Julien, Rosalia ar fi fost gonita fara un ban si impreuna cu copilul lor.
Jenna gaseste puterea sa-i ierte infidelitatea lui Julien si sa earga mai departe sperand intr-o schimbare in bine a acestuia.
Cum acest lucru nu se intampla si el isi gaseste o noua aanta, Jenna isi va canaliza toata energia si dragostea adupra lui Pierre Simo Paul - fiul lor.
Sfarsitul lui Julien este tragic.El va sfarsi omorat impreuna cu amanta de sotul acesteia incornorat!
Afland vestea mortii lui Julien, Jenna pierde sarcuna sibastfel va ajunge sa isi indrepte spre fiul ramas o dragoste sufocanta.
Din cauza rasfatului ei excesiv, Pierre Simon Paul va deveni un tanar rebel, care creaza multe datorii si isi obliga mama sa i leachite. Citeasa de pe dortbeste atunci cand el se va indragosti de o prosttuata, se casatoreste cu ea si devine tatal unei fetite.
Moartea mamei fetitei, il face pe Paul sa o trimita Jennei sa o creasca, promitand ca va veni si el alaturi de ele in scurt timp.
Astfel se termina acest roman deoseit de trst, dar altfel minunat. Cu promisiunea lui Paul ca se va reintoarce alaturi de mama, dupa 7 ani in care nu s-au vazut.
Oricum ar fi, Jenna isi regaseste zambetul privind ghemotocul acela dinbratele sale si stie de acum inainte nu se va simti niciodata singura.

Neplacerile cauzate de fiul ei o imbatranisera peste masura. Apoi moartea parintilor ei, Jenna era singura si deznadajduita.........toata agoniseala ei ajungea in mainile fiului risipitor, fiind nevoita sa isi vanda si castelul de la Peuples de care o legau atatea amintiri.
Doar venirea Rosaliei - fosta servitoare si amanta lui Julien - alaturi de ea, o va trezi oarecum la realitate si va intelege ca nu trebuie sa mai accepte mereu toate cerintele din scrisorilevfiului risipitor.
Cu ajutorul Rosaliei, Jenna devine o fiinta mai puternica.
In alta ordine de idei, Jenna si parintii ei, sunt personaje cu un suflet mare, pentru care banii nu vsloreaza nimic si savarsesc fapte de mare generozitate de fiecare data cand se iveste ocazia. In contrast cu ei se afla Julien si apoi fiul luia!

Romanul lui Guy de Maupassant il recomand din toata inima.
Mesajul acestei carti este acela de a nu iti pierde niciodata speranta si totodata se pune in balanta bunatatea cu rautatea, aparenta cu esenta si nu in ultimul rand puterea banilor de a influenta viata si personalitatea oamenilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu