Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

joi, 21 aprilie 2016

Tess D' Urberville de Thomas Hardy

Zilele trecute am simtit nevoia sa recitesc minunatul roman al lui
Thomas Hardy - " Tess D' Urberville ''. Ca si in urma cu paisprezece ani , cand am citit prima data acesta carte , am simtit o mila nesfarsita pentru Tess si sfarsitul ei mult prea dur dupa parerea mea.
Toate ecranizarile facute dupa acest foman , nu se compara cu cartea in sine. Filmul nu poa
te surpinde toate trairile petsonajelor si multe pasaje din roman nu sunt surpinse.
Revenind la subiectul romanului , inca de la primele pagini Thomas Hardly ne face cunostinta cu Tess - o tanara si frumoasa tarancuta.
Poate destinul lui Tess ar fi fost cu totul altul , daca nu s-ar fi aflat ca sunt urmasii unei vechi familii si trimisa apoi sa fie sluga la o asa zisa ruda a lor ( de fapt nu era ruda , isi cumparasera numele acesta ).
Acolo naiva Tess va fi sedusa de '' varul '' ei Alec D' Urberville si va ramane insarcinata cu acesta.
Tess se va intoarce in saracacioasa casa parinteasca alaturi de familia ei numeroasa si va alebd sa isi creasca singura copi.ul , nespunandu-i nimic lui Alec despre existenta acestuia si refuzand orice ajutor din partea lui.
Copilul va muri nebotezat.......este de un sentimentalism desavarsit scena in care Tess alaturi de fratii si surorile ei incearca sa isi boteze ea singura copilul aflat pe moarte.
Intr-o epoca in care cinstea unei femei era la mare pret , Tess este mandra. Ar fi putut sa il faca pe Alec sa o ia de sotie , dar ea reguza sa faca astfel de jocuri si merge inainte cu capul sus.
Poate locul ei ar fi fost in zilele noastre , nu in acele vremuri creionate cu atata maiestrue de Thomas Hardly.
Treptat Tess realizeaza ca nu mai este loc pentru ea in casa saracacioasa a familiei sale si se angajeaza ca laptareasa la o ferma. Acolo il va cunoaste pe Angel Clare - fiul unui preot - si se indragostests ndbuneste ce el. Desi la inceput ii refuza cererea in casatorie gandindu-se la trecutul ei , intr-un final va deveni sotia lui. In noaptea nuntii , omitand sfaturile mamei sale care ii spusese ca trecutul este trecut si nu are sens sa il dezgroape, Tess ii va marturisi sotului totul , dorindu-si sa fie sincera cu barbatul iubit.


Dar faptele vor demonstra ca dragostea lui Angel nu era la fel de puternica ca a lui Tess. El se indragostise doar de un chip frumos si nu de persoana in sine. Asadar alege sa o paraseasca.
Singura si deznadajduita , Tess se va angaja pe o plantatie de cartofi , lucrand in conditii inumane.
O noua intalnire cu Alec , o va face pe Tess sa traiasca impreuna cu acesta.
Dupa un timp , Angel se reintoarce la Tess , iar aceasta dandu-si seama ca nu poate fi cu barbatul iubit decat odata cu moartea lui Alec , il ucide pe acesta si fuge cu Angel.
Doar ca zilele fericite alaturi de Angel vor apune si vinovata Tess va plati pentru crima savarsita din iubire.
Tinand cont de ultima dorinta a raposatei sotii , Angel sevva casatori cu sora acesteia Liza-Lu.
Drama lui Tess este drama intai a unei fetite naive , iar mai apoina unei femei indragostite,
Tess sacrifica totul pentru Angel , iar in final nemaiavand ce sacrifica isi sacrifica propria viata.
Romanul lui Thomas Hardly este o carte superba , dar trista , cu multe accente dramatice.
Nu este o carte care poate fi citita in orice moment si nu o recomand in clipele de melancolie.
Un roman pe cat de simplu , pe atat de impresionant !
Este destinul lui Tess - o femeie blanda , buna , inteligenta si indragostita !
Daca Angel ar fi iubit-o cu adevarat , ar fi iertat-o atunci cand ea si-a povestit viata , la fel cum si ea il iertase pe el cand a esta ii spusese despre aventura lui de doua zile cu o femeie. Dar.....cum de altfel a demonstrat si Thomas Hardly barbatii iubesc mai putin si iarta mai greu !







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu