Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

marți, 19 aprilie 2016

Therese Desqueyroux de Francois Mauriac

Cand am inceput "Therese Desqueyroux " de Francois Mauriac nu aveam mari asteptari de la ea , dar pe masura ce avansam in poveste am realizat ca este o adevarata bijuterie.
Valoarea unei carti nu sta inscrisa in numarul de pagini si asta o demonstreaza " Therese Desqeyroux " care are doar 136.

Povestea Theresei incepe cand ea este achitata la procesul intentat de sotul ei - Bernard - pentru otravirea lui. Paradoxal acesta ii va lua apararea pentru a evita scandalul !

Dar , odata intoarsa in caminul conjugal , Theresa va fi constransa de Bernard sa ramana inchisa in dormitor. Simtindu-se singura, parasita de toti , despartita de fiica Maria ; Theresa va alege sa supravietuiasca doar cu vin si tigari , eliminand total mancarea.

Treptat , va deveni o umbra a femeii care fusese odata si aparitia ei la un dineu ii va soca atat pe invitati , cat si pe Bernard.
Theresa incepe sa realizeze ca sotul ei se poarta cu ea ca pe vreme anchetei , cand era aliatul ei si voia s-o salveze cu orice pret. Bernand tinea ca ea sa se intremeze si era dispus sa faca orice pentru asta.
Therese si Betnard s-au inteles sa nu divorteze si nici sa se desparta oficial ; vor nascoci o explicatie pentru opinia publica , pretextand bunaoara ca sanatatea ei subreda o silea sa schimbe aerul !
Cei doi soti se mirau ca relatiile lor , altadata atat de incordate , devenisera normale.
Therese se gandea ca ajungi sa suporti prezenta oricarui om din moment ce esti sigur ca il poti parasi.
Acum Bernard tinea sa afle nu numai ce greutate are sotia lui , dar si ce gandeste , iar ea vorbea cu el mai deschis decat oricand.
In clipa despartirii , Bernard simtea cum fara voia lui il cuprinde tristetea , ceea ce n-ar fi recunoscut nici in ruptul capului , caci nimeni nu-i starnise vreodata un asemenea sentiment.

Theresa intelegea ca intre ea si Bernard distanta sporea la nesfarsit , dar ar fi fost de ajuns ca el sa rosteasca doar atat '' te iert , vino acasa '' , ca ea sa se ridice numaidecat si sa-l urmeze , de dragul Mariei - micuta copila nevinovata a celor doi.
In concluzie pot spune ca Theresa si Bernard sunt doua caractere total opuse , care nu ar fi trebuit niciodata sa se casatoreasca.
Pe de o parte ea este mandra de inteligenta si intelepciunea cu care se crede inzestrata , in timp ce el , departe de a incerca sa o inteleaga , foloseste o strategie elabirata pentru a-i infrange dorinta.

Romanul lui Francois Mauriac - " Therese Desqueyroux " este o carte psihologica destul de interesanta , care te face sa meditezi asupra vietii , a relatiilor conjugale si asupra unor greseli pe care , manat de nestinta le poti face la un moment dat in viata , iar apoi ajungi sa le regreti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu