Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

luni, 4 aprilie 2016

Doamna Tallien - Colectia femei celebre

Teresa Cabarrus s-a nascut in anul 1773 , devenind cunoacuta mai ales in timpul revolutiei fanceze ca amanta a temutului Tallien.
La cinsprezece ani se casatoreste cu marchizul Devin Fontenay, au un copil iar dupa cinci ani divorteaza.

Peste un an devine sotia lui Tallien, o casatorie care uni doi soti care nu aveau nici un pic de stima unul pentru celalalt si care nu aduceau in casnicie decat ambitia lor comuna.

Multi s-au intrebat daca ea a avut vreun sentiment de dragoste pentru pentru el?
Nu, ea nu i-a aratat niciodata recunostinta si nici nu se poate spune daca l-a iubit cu adevarat.
In schimb, Tallien a iubit-o cu toata pasiunea de care este capabil un barbat.

A iubit-o pentru ca fusese marchiza, caci in sufletul oricarui revolutionar doarme intotdeauna un aristocrat.
In aparenta o stapanea, insa de fapt era sclavul ei!

In timpul casniciei cu Tallien da nastere la alti copii, iar el ii recunoaste pe toti, desi era constient de faptul ca odraslele Teresei nu erau ale lui.
La treizeci de ani, Teresa divorteaza de Tallien si se casatoreste cu printul Francois-Joseph de Chimay, aducandu-i acestuia si cele sapte odrasle facute cu barbati diferiti.
Cu ultimul ei sot ea va avea patru copii si alaturi de el va avea o casnicie fericita, traind retrasi si fiindu-i fidela sotului, uitandu-si astfel trecutul foarte tumultos.
Fecunditatea alterase infatisarea Teresei atat de frumoasa si supla in trecut.

La patruzeci de ani devenise o femeie de nerecunoscut foarte grasa, cu fata rosie, ceafa ingrosata si bratele si coapsele capatasera dimensiuni enorme.

Ultimii ani o gasim preocupata de a-si scrie memoriile si de a lasa posteritatii o imagine a ei insasi, infrumusetata in chip onoabil.
La saisezi si doi paraseste aceasta lume intelegand intr-un final ca totul se sfarseste odata si placerile nu pretuiesc mult in viata omului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu