Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

sâmbătă, 23 aprilie 2016

A treia regina. Jane Seymore si Henric al VIII - lea

Despre viata lui Henric al VIII - lea s-au scris multe, el ramanand in istorie ca regele cu sase sotii din care doua a decapitat.
Daca a fost un rege mai rau decat altii este greu de afirmat.
Nu pot avea o parere definitiva - pozitiva sai negativa - fiindca toate aceste fapte s-au petrecut in jurul anului 1530.
Consider ca dorinta lui Henric al VIII- lea de a avea un mostenitor baiat si a asigura astfel continuitate dinastiei Tudorilor, l-a facut sa devina un rege dur, insesibil si sa comita multe acte de cruzime fata de sotiile sale.
Despre decapitarea Annei Boleyn ( ea fiind a doua sotie a temutului rege si cea mai cunoscuta in istorie datoita destinului sau tragic ) s-au scris extrem de multe si nu este nevoie sa insist pe marginea acetui subiect.
In alta ordine de idei acest roman vorbeste despre viata lui Jane Seymour de la o simpla domnisoara de companie a Catherinei de Aragon ( prima sotie a lui Henric ) si apoi a Annei Boleyn, la a deveni a treia sotie a regelui Angliei si ai darui acestuia mult doritul mostenitor, sacrificandu-si totodata viata pe altarul nasterii.
Jane Seymour este descrisa ca fiind o fire pasnica, blanda, credincioasa si miloasa, nu foarte inzestrata fizic, dar cu un suflet plin de gingasie.
O roman istoric, dar totodata un roman plin de romantism.
Nu sunt uitate de autoare nici emotiile primei iubiri ale lui Jane Seymour fata de Will - ramasa platonica, apoi daruirea ei fata de un oarecare Galyon - un mester zidar.
 Nu stiu cat adevar sunt in acete fapte, fiindca istoria nu face nici o referire la o relatie intre Jane si Galyon, deci mi se pare o nota fictiva adusa carti, cu scopul de a infrumuseta un pic istoria.
Oricum ar fi cartile din colectia " Iubiri si destine " de la editura Alma  raman deosebite, captivante si merita sa le ai in biblioteca.
As putea spune ca intr-o oarecare masura se aseamana cu colectia " Femei celebre " tiparite de editura Intim in anul 1990.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu