Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

marți, 19 aprilie 2016

Povestea lui Lucy Gaul de William Trevor

Trebuie sa recunosc ca " Povestea lui Lucy Gaul " este prima carte de William Trevor pe care o citesc. Ajunsa la ultima fila, am continuat sa meditez asupra cartii.
Cu siguranta aceasta nu va fi singura carte de William Trevor pe care o voi citi. Deja am intrat in posesia altor doua carti semnate de acest autor ( " Calatoria Feliciei " si " Tacerea din 
gradina " ) si urmeaza sa le citesc in viitorul apropiat.

'' Povestea lui Lucy Gaul " este mai mult decat o poveste! De fapt este un destin frant, o viata irosita din cauza unor decizii luate la un moment dat in viata!
Viata Luciei ar fi putut fi altfel.
Lucy ar fi putut creste alaturi de parinti, s-ar fi putut casatori, ar fi putut avea copiu, dar - fiindca exista yn dar - destinul ei este unul trist, unul asupra caruia ramane acea profunda stare de melancolie in care te intrebi de ce?

Actiunea incepe in anul 1921 la Lahardane. Facem cunostinta cu Lucy - o fetita de opt anisori, mama ei Heloise, tatal ei - un fost capitan si cele doua ajutoare : Bridget - bucatareasa si Henry - sotul ei si omul bun la toate.
Atunci cans capitanul Gaul va impusca un tanar de la fereastra casei, familia nu se mai simte dorita un zona si decide sa isi continue viata in alta parte.
Lucy este de cu totul alta parere. Ea nu vrea sa plece din caminul iubit, sa se desparte de locurile dragi, de catelul vagabond care devenise tovarasul ei in plimbarile zilnice. Asadar, o idee neimpartasita incolteste in mintea ei si decide sa o puna in aplicare.
Ea fuge de acasa.


Parintii o vor astepta un timp, apii crezand-o moarta isi vor continua drumul planuit, dar fara ea.
Dar Lucy nu era nici moarta, nici nu se sinucisese. Ea va fi gasita intr-o casa abandonata de Henry si apou crescuta de el si sotia lyi Bridget.
Aceasta fuga a Luciei are ca rezultat si un schiopatat ce o va urmari toata viata.


Anii trec si Lucy traieste intr-o izolare totala, prietenii ei doar Henry si Bridget si lumea cartilor.
Dar Lucy nu isi pierde speranta si stie in subconstientul sau ca aceasta este tot ce ii ramane. Da, ea spera intr-o reibtalnire cu parintii si dobandirea iertarii lor, Acest crez o va desparti de singura iubire - tanarul profesor Ralph. Acesta o ceruse in casatorie, dar ea ii va refuza cererea.
Peste ani tatalse va reintoarce la Lahardane si o va descoperi pe Lucy. Dupa un timp acesta moare, dar moare fericit deoarece isi gasise copilul crezut mort.
Finalyl romanului este unul deprimant......Vedem o Lucy batrana, singura, inconjurata de multe carti si amintiri.
Trebuie sa recunosc ca am sperat pana la final sa se intample ceva in bine cu Lucy, sa aiba o existenta mai vesela si de ce nu sa se reintalneasca cu Ralph. Dar Ralp, refuzat de atatea ori de Lucy pana la urma se va casatori cu altcineva.


'' Povestea lui Lucy Gaul " de William Trevor nu este o carte vesela, este exact la pilul opus..........este melancolica, trista si lista de substantive se piate pierde la infinit!
William Trevor oune mult accent pe trairile Luciei. Ea se simte singura, dar nu face nimic sa schimbe acest fapt.......Lucy isi refuza drefuza dreptul la fericire, refuza dreptul de a iubi si de a fi iubita!
Mesajul cartii este unul de luat aminte!
Orice decizie iti poate influenta prezentul si odata cu el viitorul!
Lucy alege fuga si viitorul ii va aduce singuratate!
Cum am spus si nai sus, " Pivestea lyi Lucy Gaul " este o carte care odata terminata te face sa iti doresti un akt final, unul mai fericit sau macar o nita de optimism.


Dar nu......nimic.......sentimente apuse, amintiri si un destin frant. Aceasta este povestea ei.......pivestea lui Lycy Gaul.
Recomand acest roman din toata inima cu atentionarea de a nu fi citit in clipele in care tristetea te copleseste fiindca nu va face decat sa le accentueze mai tare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu