Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

joi, 14 aprilie 2016

Fluturi de Irina Blinder

Tocmai am avut deosebita placere de a termina cartea împrumutată de la draguta mea coleguta Georgiana și nu as putea rezista impulsului de moment de a scrie câteva impresii despre " Fluturi " de Irina Blinder.
Atâtea s-au scris despre aceasta carte, mulți au împărtășit multe laude la adresa ei, dar oricum ar fi părerile sunt împărțite...pro și contra.
Opinia mea este și pro și contra!
Pro fiindcă povestea este sensibila, deosebit de frumoasa, precum un vis ireal, un zbor de fluturi, o atingere de aripi suave de iubire și gingășie.
Dar este și contra, deoarece personajul central mi se pare indecis, ușor influențabil și deși vrea sa demonstreze putere și maturitate în realitate nu prea știe ce vrea de la viata și pe cine sa aleagă!
Inima Irinei este împărțita în doua iubiri diametral opuse - cea pentru Matei și cea pentru Robert.
Pe la sfârșitul cărții apare și iubirea pentru Alex și sa nu uitam de aceea pentru prietenul ei imaginar care într-un final aflam ca este nimeni altul decât Robert!
Aflarea acestui secret o va face pe Irina sa renunțe la Robert și la cerea lui în căsătorie.
Îl părăsește și pe Matei după cinci ani de chin alături de acesta....
O relație tensionata, cu multe certuri și împăcări, reproșuri, adulter din partea lui și sa nu uitam de cireașa de pe tort - bătăile încasate de Irina de la Matei, bătăi peste care ea trece, iartă și se întoarce tot la el!
Faza aceasta mi se pare o adevărată idioțenie din partea Irinei și nu pot fi de acord cu concepția ei!
Cum poți tu ca femeia sa consideri sa poți schimba un bărbat în bine?
Un bărbat care te-a lovit o data?
Cum poți sa stai alături de un astfel de monstru și sa aștepți parca sa îți dea o corecție fizica la fiecare supărare a lui fata de tine?
Așadar Irina primește cu atâta nonșalanță palme de la Matei de parca în viata nu ar exista alți bărbati inafara de el!
Am citit acele rânduri și pur și simplu nu mi-a venit sa cred cum poți tu ca femeie sa te poți înjosi astfel!
Sa accepți palme de la un bărbat și sa ramai cu el?
Cum?
Este peste puterile mele de înțelegere aceast lucru.
E ca și cum ne-am întoarce pe la 1600 când femeia era la cratiță și sub papucul bărbatului, bună doar de pat și de făcut copii!
No way! Lumea a evoluat!
Suntem în 2015, este egalitate intre sexe și cine te lovește odată te va lovi și a doua oara și cu siguranță nu trebuie iertat.
Treci și peste iubire, peste sentimente, peste durere, peste tot și nu, nu, nu, nu te uiți în urma fiindcă un astfel se bărbat nu te merita și mai bine singura decât cu un monstru maltratator alături de tine!
Așadar din aceasta perspectiva sunt contra cărți fiindcă promovează iertarea palmelor și a adulterului.
Și în privința adulterului.....Irina trece peste înșelătoria lui Matei cu fel de fel de femei ușoare, în surprinde în flagrant delict și ghici ce?
Îl iartă ca o mare proasta!
Când își găsește fericirea alături de Alex, întoarcerea lui Matei în viata ei o va face sa dea cu piciorul unei posibile șanse a unei vieți fericite, mai ales ca Alex o ceruse în casatorie!
Iar Robert o iubește pe Irina și nu o iubește.
O minte timp de cinci ani și într-un final se demonstrează ca el fusese prietenul imaginar, un amic tăcut, un fel de jurnal tacut al Irinei fata de care aceasta își descarca sufletul împovărat.
Totuși Irina în ciudata defectului de iertate a palmelor și adulterului, are un suflet tare bun de care mulți oameni profita!
Ajuta nevoiașii, își dăruiește economiile, suferă pentru dezamăgirile celor din jur, iartă și uita nespus de ușor!
De asemenea refuza sa înceapă o relație cu Robert deoarece acesta era fratele lui Matei.
Irina era de principiul sacrificiului ei decât al celorlați
( Orfan fiind Robert fusese înfiat de mic de părinții lui Matei și crescut de aceștia cu multa dragoste).
Abia la finalul cărții Irina începe sa se gândească mai mult la ea, sa iși analizeze sentimentele și sa își facă ordine în viata.
Atunci înțelege ca iubirea pentru Matei nu era de fapt iubire, ci o obișnuința chinuitoare care ii mâncase cinci ani din viata și astfel decide sa îl părăsească pe cel de la care a suportat atâtea umilințe și bătăi.
Atunci alege sa se dăruiască lui Robert cu trup și suflet și știe ca pe acesta îl iubea cu adevărat și doar în bratele lui a cunoscut adevărata pasiune.
Este decisa sa ii accepte cererea în căsătorie, dar totul se spulberă atunci când descoperă ca el era prietenul imaginar.
Cartea se termina cu scrisoarea Luminiței - prietena ei bolnava de leucemie în faza terminala- care o implora sa îl ierte pe Robert fiindcă tot ce a făcut aceasta, toate greșelile, le-a făcut din prea multa dragoste!
Deci cartea nu are final.....
Putem sa ne imaginam singuri finalul care ne-ar plăcea cel mai mult.
Eu as vrea sa cred ca Irina se va întoarce alături de Alex fiindcă el mi s-a părut cel mai stabil, matur, responsabil personaj din aceasta carte și nu îl ultimul rand se vedea ca o iubea cu adevărat.
Trece peste greșelile ei, peste minciunile nevinovate, o iartă și tot ceea ce iși doteste este o căsnicie alături de ea.
Bănuiesc ca alături de Alex, Irina se va maturiza și își va găsi liniștea, stabilitatea și fericirea.
Deci as vrea sa cred în acest happy end.
Nu vrea sa îmi imaginez întoarcerea ei lângă posesivul bătăuș Matei sau lângă Robert care a mințit-o ani de-a rândul.
De ce sa nu uite de trecut și sa privească cu încredere spre viitor?
Deși Alex făcea partea oarecum din trecut, eu cred ca Irina ar putea avea un viitor foarte luminos alături de el.
Am sa închei aici mulțumindu-i Georgianei din tot sufletul pentru ocazia avuta de a citi aceasta minunata carte de care s-a scris atât și atât de mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu