Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

miercuri, 20 aprilie 2016

Leaganul pisicii de Maurice Baring.

Unele carti iti raman in suflet chiar si dupa ce inchei ultima lor fila ; o astfel de carte este "
Leaganul pisicii " de Maurice Baring.
Povestea se invarte in jurul lui Blanche Clifort ( de la nastere pana la moartea ei ) , a relatiilor ei sentimentale , a dezamagitilor , renuntarii si a geloziei.
Blanche este descrisa pe tot parcursul romanului ca o femeie de o neasemuita frumusete , invidiata de femei , dar iubita de barbati.
Insa destinul ei nu este unul fericit.
Docila din fire si cu un respect de tatal ei , Blache va renunta la prima ei dragoste si se va casatori cu printul Guido Roccapalumba. Cu toate ca traia in bogatii , ea nu isi iubea sotul si drept urmare va avea o casnicie nefericita. La toata aceasta drama conjugala , un rol semnificativ il va avea si mama soacra care va fi o a terta persoana inclusa intre cei doi si de a carei pareri nu se va putea lipsi Guido.
Faptele lui Guido ne vor demonstra ca acesta suferea de nebunie. Pentru a nu o pierde pe Blanche , el se preface invalid timp de 14 ani , oblugand-o practic pe aceasta sa ii fie alaturi in acest lung si nefericit mariaj.
Intalnirea lui Blanche cu Bernard Lacy va culmina si cu despartirea acesteia de sotul ei.

Ramasa libera ea va decide sa se ocupe de educatia verisoarei sale Rose Mary.
Peste cinci ani se reintalneste cu Bernard Lacy si accepta sa devina sotia acestuia. Diferenta de ani nu conta pentru ea , stia ca ea avea 43 , iar el 28.................dar il iubea la fel ca in prima zi , spera ca si el ...............insa faptele vor demonstra ca Bernard iubea doar o iluzie , nu pe ea.
In sufletul ei , Blache era constienta ca Bernard era indragostit de Rose Mary ( casatorita cu cel mai bun prieten al lui Bernard si mama a trei copii ) si nu o mira acest fapt , dar credea ca in comparatie cu Rose , ea jucase un rol important in viata lui , ca insemna mai mult pentru el si nimic nu poate schimba asta.

O scrisoare ii va inlatura cu cruzime valul de pe ochi.
Dupa zece ani de casnicie cu Bernard , Blance in sfarsit intelege ca in viata fiecarui barbat exista o singura femeie , numai una , care conteaza cu adevarat , deosebindu-se de toate celelalte si ca aceea femeie in viata lui era Rose Mary.
Blanche realizeaza acum ca ea nu fusese nici o clipa fiinta care sa ocupe cel mai important loc in viata lui Bernard ( desi el poate a crezut vreodata acest lucru ) si ca insemna doar un accidenta in viata lui.
Simtea in jurul ei un gol imens , un pustiu arid , fara margini , o singuratate nesfarsita si toata aceasta suferinta ii grabi sfarsitul.
La scurt timp muri si Walter - sotul lui Rose Mary.
Bernard si Rose Mary se casatoresc .......... Sa spunem ca macar ei au parte de un happy end ?!....

Morala acestei carti ar putea fi aceea ca iubirea este prea puternica pentru a fi invinsa de muritori , oricat de meritosi ar fi ei .
'' Leaganul pisicii " de Maurice Baring este un roman incantator care merita citit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu