Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

marți, 12 aprilie 2016

Mataniile de Florence L.Barday

Personajul central al romanului " Mataniile " de Florence L.Barday este Ioana Champion , o fata de treizeci de ani , neinzestrata fizic , dar inzestrata cu multe alte calitati , printre care : caracter bun , suflet ales , aptitudini muzicale , etc.
Ioana este bine vazuta de mai toata lumea , era confidenta baietilor ; dar cand nu era ea de fata majoritatea o numeau '' batrana Ioana ''.

Intradevar , ea ajunsese la varsta de treizeci de ani si era inca singura!
Multi barbati o cerusera in casatorie , dar doar motivati de averea ei. Ioana ii refuzase pe toti nedorind sa isi lege viata intr-o casnicie searbada , lisita de iubre.
Apoi , totul se schima cand Garth Dalmain , un tanar de douazeci si sapte de ani , se indragosteste de ea si o cere in casatorie , atunci cand o aude cantand romanta '' Mataniile ''

'' Petrecute ceaduri , cu tine suflet drag
Sunt pentru mine perle plimbate cu matanii ,
Le picur cate una , una cate una
Sirag de margele , mataniile mele

Pe ceas cate o perla si o ruga in fiecare,
Sa linistesc pustiul in suflet cuibarit,
Le picur cate una , cand sirul s-a sfarsit,
Se rastigneste crucea de aur si de ruga

O , amintiri ce credeti , purificand infernul
Steril , de chin s truda , eu va sarut pe rand
Pe fiecare boaba matanii numarand
Si-nvat sa rastignesc sarutul meu pe cruce ''

Ioaa ii va refuza cererea! Il va intreba intai ce varsta are , iar cand Garth ii va rapunde douazeci si sapte , ea ii va spune : '' Eu am treizeci , arat ca o femeie de treizeci si cinci , iar in realitate ma simt de patruzeci. Dumneata ai douazeci si sapte , dar arati ca un baiat de nouasprezece ani si te porti de multe or ca unul de zece. M-am gandit foarte bine si am ajuns la concluzia ca nu ma pot marita cu un copil. ''
Garth va lua raspunsu ei ceva definitiv , iar Ioana va incepe sa simta amaraciunea minciunei care io spusese.
Realitatea era ca ea il iubea , dar uratenia chipului ei o facuse sa ii refuze cererea.

Practic Ioana nu putea concepe ca frumosul pictor Garth , cel care era inconjurat doar de idealuri feminine , s-ar putea indragosti de o femeie ca ea !
Ioanei i-a fost peste putinta sa creada ca dragostea lui Garth va putea sa reziste in fata urateniei ei. Ea stia dinainte ca fiind pictor el adora frumosul si ca acest frumos era indispensabil pentru el.
Vor trece trei ani , timp in care Ioana intr-o incercare de a uita amaraciunea sufletului va cutreiera lumea si Garth va orbi in urma unui accident survenit la vanatoare!
Auzind drama suferita de barbatul pe care il iubea , Ioana se va intoarce alaturi de el pe post de infirmiera , luandu-si numele de Rosemary Gray , fara ca el sa stie.
Pana la urma Garth si Ioana inving toate obstacolele lumesti si sentimentale si raman impreuna.

O carte absolut incantatoare care dezvota ideea ca frumusetea este in suflet. O recomand celor sensibili si visatori !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu