Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

sâmbătă, 16 aprilie 2016

Jenny de Erskine Caldwell

'' Jenny '' este prima carte de
Erskine Caldwell pe care o citesc si m-a surpins placut.
Am cumparat-o saptamana trecuta si inainte sa o incep ma gandeam ca nu poate fi cine stie ce de ea ! Dar povestea este una deosebita si te suprinde inca de la primele pagini.
Jenny Royster este personajul central al romanului , o femeie trecuta de prima tinerete , cu un trecut nu prea curat , dar devenita acum o femeie respectabila , care isi castiga existenta inchiriind cateva camere in locuinta ei.
Marimimia Jennei ne este cunoscuta inca de la primele pagini deoarece ea inchiriaza camerele tuturor oropsitilor de soarta si se lupta cu darzenie pentru ai pastra ca chiriasi in ciuda tuturor piedicilor.
La inceput facem cunostinta cu doi dintre chiriasii Jennei : Betty Woodruff ( o fosta profesoara libertina , care in urma unei deceptii sentimentale - logodnicul ei o Monty Biscor o paraseste si se casatoreste cu altcineva - alege sa devina prostituata ) si Veasey Goodville ( un pitic de circ neastamparat , care din cand in cand este amantul Jennei )
Pentru acesti doi chiriasi , Jenny se lupta precum o mama pentru copii ei !
Actiunea se complica cand soseste o noua chiriasa - Lawana Neleigh - o mulatra din comitatul Palmitto ,venita in Sallisaw pentru a-si gasi o slujba. Membrii comunitatii ii cer Jennei sa o dea afara , ea refuza si atunci Dade Womack - cel mai important om din oras - plateste doi oameni care ii vor incendia casa. Lawana va muri in incendiu.
Finalul aduce si o nota de optimism. Ramasa fara casa , Jenny se refugiaza la bunul sau prieten de peste 20 de ani - judecatorul Milo Rainey - care o va cere in casatorie si ii va promite totodata ca vinovatii pentru moartea Lawanei si incendierea casei vor fi pedepsiti.
'' Jenny '' de Erskine Caldwell este o carte de o sinceritate dureroasa despre comunitati americane , in care multe dintre valorile secolelor trecute continua sa persiste prin vointa unora si prin lipsa de curaj a altora.
Jenny - o femeie simpla , dar plina de curaj , care stie sa faca fata celor mai tensionate situatii , stie sa lupte pentru propriile drepturi si ale altora. Ea a gasit taria de caracter de a lupta pentru oamenii din jurul sau si eforturile sale nu au trecut neobservate.
Jenny este de apreciat pentru vointa ei si pentru faptul ca nu se lasa influentata de parerile celorlalti oameni.
Desi in tinerete ea a dus o viata foarte scandaloasa , acum a devenit o femeie respectabila care va duce o lupta surda impotriva judecatilor celor din jur , ramanand fidela principiului ca nimeni nu o poate obliga sa faca nimic impotriva vointei sale.
'' Eu sunt Jenny si Jenny ma cheama si nici toate legile din lume n-ar putea sa ma schimbe "
Cu siguranta " Jenny " este unul dintre cele mai apreciate romane ale lui Erskine Caldwell.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu