Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

luni, 28 martie 2016

Comedianta de Wladslaw Reymont

  " Comedianta " sau mai degraba povestea destramatii unui vis, este un roman consacrat unei tinere, frumoase si naive actrite - Janka Orlowska.

  Inca de la primele pagini facem cunostinta cu Janka - o tanara, orfana de mama, crescuta de un tata autoritar, insensibil si care nu manifesta nici cea mai mica duiosie fata de odrasla lui.
  Duritatea tatalui se va vedea cel mai exact in momentul in care el isi goneste fiica de acasa deoarece aceasta refuzase sa se casatoreasca din interes cu un taran foarte bogat, dar pe care ea nu-l iubea.


  Parasind localitatea natala Bukowiec, Janka ajunge la Varsovia si se angajeaza ca actrita amatoare pe scena unui teatru modest.


  Lipsurile materiale, intrigile, o amagire sentimentala care a avut ca rezultat o Janka insarcinata, toate acestea ii ucid treptat fetei dorinta de lupta, de afirmare si de succes.
  Si totusi ar fi putut sa reintoarca la casa parinteasca atunci cand Andrzej Grzesikiewicz - tanarul refuzat de Janka - venise sa o roage sa ii dea o sansa si sa se vina inapoi.
  Insa ambitioasa Janka are un vis acela de a fi actrita, ea nu isi poarte ierta tatal care a gonit-o din casa, asa ca tanarul pleaca cu lacrimi in ochi, refuzat fiind a doua oara.
Poate ca Janka ar fi trebuit sa plece atunci cu el, sa isi ierte tatal care a reactionat asa la nervi si cu siguranta destinul ei ar fi fost cu totul altul.


  Venise in capitala de la tara plina de vise, dar toate i se spulbera in realitatea cumplita a zilelor.
  Cosmarul zilelor cand Janka nu avea bani nici de un codru de paine si era nevoita sa faca foamea, sunt descrise cu lux de amanunte.
  Totusi pana la final ea isi pastreaza demnitatea, refuzand avansurile unui batran bogat care ar fi putut sa o salveze din dezastrul financiar in care se gasea.


Insa, ca orice tanara naiva se indragosteste de frumosul actor Wolska Niedzielski, i se daruieste, ramane insarcinata cu el, pentru ca mai apoi el sa o paraseasca, aratandu-i astfel adevarata fire invaluita in minciuna si prefacatorie.
  Ce pacat insa ca a fost prea tarziu aflarea acestui adevar!
  Dezamagita, mintita, umiita, inselata, Janka nu stie cum sa depaseasca acest urias impas.
  Singura, insarcinata, fara bani, fara nici o perspectiva de viitor, fara nici un ajutor, ea se sinucide, dar va fi salvata in ultimul moment.


Prin J
anka Orlowska, Wladslaw Reymont a creat unul dintre cele mai stralucite personaje feminine din literatura polona.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu