Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

miercuri, 16 martie 2016

Agnes Grey de Anne Bronte

În amintesc cu cata dorința și nerăbdare am cautat "
Agnes Grey " de Anne Bronte.
Eram optimista și știam ca la un moment dat o voi descoperi, fiindcă nu o doream ediție veche - ci același ediție ca a celorlalte cărți care le aveam deja în biblioteca a surorilor Bronte.
Când ai pretenții, căutarea este de durata și am simțit acest lucru pe pielea mea!
Dar și așteptarea aceasta mi-a fost răsplătită pe deplin încă de la primele pagini din acest încântător roman.

Încă de la primul capitol facem cunoștință cu Agnes Gray - o tânără guvernanta, fiica unui preot de tara sărac și a unei mame dezmostenite de familie atunci când a ales sa își lege viata de un bărbat inferior ei ca situație.


Nefiind o femeie frumoasa, Agnes răzbate în viata prin inteligenta, perseverenta și prin propriile ei forte.
La moartea tatălui, ea va deschide alături de mama ei, un micuț pension și se va căsători cu bărbatul iubit.


Ceea ce mi-a plăcut la acest roman este optimismul care răzbate din fiecare pagina.
Agnes este de apreciat atât ca femeie, cât și ca caracter.
Este o luptătoare.
Ea nu se pierde cu firea atunci când se izbește de ruina, ci continua sa lupte, sa spere, sa viseze și ceea ce este mai important sa nu îmbrățișeze niciodată pesimismul.


Își găsește fericirea alături de bărbatul iubit și chiar dacă aceasta nu era dragut, ea apreciază acel suflet care se creionează de sub un chip nu foarte încântător.


Romanul are de altfel doua mesaje importante.
Primul, pe care l-am menționat mai sus - acela ca optimismul nu trebuie pierdut ; și al doilea ca o dragoste nu tine cont de frumusețe și condiție, ci de un suflet cald și bun.
Cum afirma de altfel și Anne Bronte sub un chip frumos, poți descoperi un suflet găunos, pe când sub un chip urat poți găsi un suflet minunat dornic de iubire.
De altfel este atât se interesant și captivant de trăit diferite pasageri din carte alături de protagonista, atunci - în perioada victoriana, când femeile se izbesc de multe greutăți, nedreptăți și se bazau mai mult pe calitățile fizice pentru a răzbate într-o lume dominata de bărbați.

Oricum ar fi, surorile Bronte chiar au avut darul scrisului și absolut toate romanele lor - chiar și cele de început cum este " Agnes Gray " sunt încântătoare.
Păcat ca atât Anne, cât și Emily și Charlotte au murit atât de tinere.
Consider ca surorile Bronte mai aveau încă multe de spus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu