Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

miercuri, 30 martie 2016

Nefertiti.Regina Nilului

Fiindcă de ceva timp mi-am dorit sa aflu mai multe despre Nefertiti, am ales sa citesc romanul lui Michelle Moran - " Nefertiti. Regina Nilului ".
Numele Nefertiti se poate traduce prin fraza " frumoasa care, iată, vine ".
Ea s-a căsătorit la 15 ani cu faraonul Akhenaton și a avut cu acesta sase fiice. 
Povestea vieții ei este povestita de sora acesteia Mudnodjmet. 
Devotați artei Nefertiti și soțul ei au umplut orașul cu sculpturi cărei înfățișează pe ei și pe Aton - o zeitate minora pe care ei o ridica la un statut suprem, uitând de Amon - zeitate Egiptului.
Din multe puncte de vedere, Nefertiti și Akhenaton au revoluționat arta egipteană, însă istoria și-i amintește mai degrabă pentru modul eretic în care l-au abandonat pe Amon, gest pentru care Horemheb avea sa distrugă Amanrna bucata cu bucata, înainte de a deveni faraon cu sora lui Nefertiti drept soție!
A fost destul de interesant sa parcurg aceasta carte, oarecum intri în universul Egiptului de atunci, când cu un pumn de aur puteai cumpăra totul inclusiv venerație oamenilor, moartea sau viata!
Chiar dacă mormântul lui Nefertiti nu s-a găsit, moartea ei e învăluită în mister, ea rămâne una dintre cele mai puternice și frumoase femei din istoria Egiptului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu