Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

vineri, 18 martie 2016

Ethan Frome de Edith Wharton

Zilele trecute am terminat " Ethan Frome" scris de celebra autoare
Edith Wharton, ceea care a scris și " Vara primei iubiri" și " Vârstă inocentei".
Având ceva timp la dispoziție m-am gândit sa îl fructific într-un mod plăcut mie, scriind despre impresie mi-a lăsat-o romanul " Ethan Frome".

Încă de la primele pagini am călătorit în universul mirific al orășelului Starkfield din Massachusetts, unde un inginer proaspăt sosit devine obsedat de a cunoaște povestea unui localnic - Ethan Frome.
Printr-o împrejurare de evenimente chiar Ethan își va povesti viata și destinul crud care ii lăsaseră acele urme pe corp.
Obligat de tânăr sa renunțe la studii pentru a-și îngriji părinții bolnavi și a avea grija de gospodărie, el se simte cu adevărat singur la moartea acestora și decide sa se însoară cu verișoara lui Zenobia.
Nu o iubea, dar dorea sa audă un glas în preajma lui, o voce care sa ii amintească ca el trăiește încă.
Astfel in aceea pustietate muntoasa trec sapte ani plin de rutina peste " fericitul" cuplu.
Dar rutina se va schimba în viata lui Ethan atunci când o verișoara săraca și orfana de-a soție sale vine sa locuiască cu ei.
Încet dar sigur eroul nostru se îndrăgostește de delicata și frumoasa Mattie Silver.

Iubind pentru prima data în viata, Ethan începe sa își regrete traiul alături de bolnăvicioasa Zenobia și mai mult ca oricând ii vede urâțenia obrazului și a trupului în contrast cu prospețimea frageda a lui Mattie.
Știa și el mai mult decât oricine ca soția lui nu a fost niciodată o femeie frumoasa, mai în vârstă ca el cu 7 ani, deja avea tabieturi și chip de femeie îmbătrânite.
Dar Ethan nu se simțea bătrân la 29 de ani.....El vroia sa trăiască, sa simtă viata, acei fiori ai iubirii și toate acestea vroia sa le descopere împreună cu Mattie.
Fata ii împărtășește sentimentele și ajunge la concluzia ca trebuie sa moara împreună pentru a-și găsi fericirea!
Așadar conștienți de ceea ce fac se dau cu sania direct în îmbrățișarea ulmului falnic și impunător care brazda capătul pârtiei.
Totul se năruie în jur.....

Au sperat sa moara împreună, dar destinul a decis cu totul altceva.
Mattie va rămâne imobilizata putându-și mișca doar capul, iar Ethan cu un picior schilodit și multe cicatrici brăzdate pe trup.
Trec 25 de ani de la aceasta întâmplare și ii regăsim pe Ethan, Zenobia și Mattie în căsuța părăsită din munte, încălzindu-se la gura sobei.
Și astfel soția bolnăvicioasa ajunsese sa ii îngrijească pe amândoi, dovedind o tarie de caracter pe care putini oameni o credeau în stare.
Romanul scris cu o asemenea naturalețe imposibil sa nu placa.
Subiectul destul de trist îmbină la o adâncă melancolie, dar dacă trecem acest aspect cu vederea " Ethan Frome" merita citit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu