Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

vineri, 18 martie 2016

Casa de la malul marii de Santa Montefiore

De ceva timp nu mai citisem vreun roman din colecția cărților romantice.
În ultimul timp m-am axat mai mult pe Emile Zola, și alte cărți în ediții vechi.....hmmmm dar asta nu le fac mai puțin valoroase, nu-i asa?
Oricum valoarea unei cărți nu consta în coperta sau în numărul de pagini, ci în ceea ce are ea cu adevărat de spus.

Așadar la începutul săptămânii am simțit brusc dorința sa citesc ceva dragut și romantic și am ales " Casa de la malul marii " de Santa Montefiore.

Astăzi am încheiat de lecturat acest roman absolut încântător, compus din doua volume cu iz de dragoste, aventura, regrete, speranța și nu în ultimul rand un happy end neașteptat.


Personajul central al cărții este Floriana Farussi, o italianca născuta într-un orășel de pe malul marii numit Herba.


Mama ei a fugit cu un vânzător de roșii de la piață, luându-l cu ea pe frățiorul ei mai mic și lăsând-o pe Floriana cu un tata bețiv - Elino.
Era precum o orfana visătoare, trăia din mila vecinilor și a unei mătuși care avea cinci copii și se descurca la rândul ei destul de greu.

Floriana mereu a visat mult și frumos, neputând pune baza pe un asa tata alcoolic și dorindu-și sa evadeze din aceasta existenta a nefericirii și sărăciei.
Plina de vise și idealuri se îndrăgostește de Dante Bonfanti fiul cel mare al proprietarului vilei La Magdalena.
Dar relația lor este sortita eșecului din cauza diferenței dintre clasele lor sociale, prejudecăților celor din jur și lipsei de scrupule a lui Beppe ( tatăl lui Dante).

Astfel o regăsim pe Floriana ( își ia numele de Marina) după 40 de ani, căsătorita cu Gray de 20 de ani și având doua regrete: incapacitatea de a fi mama și dorința de a-și găsi fiul ei și a lui Dante, născut de ea la 17 ani.
Încet-încet acțiunea se îndreapta spre un final neașteptat, dar nu înainte de a parcurge fila cu fila drama Florianei.

Copil neștiutor, plin de iluzii, visând sa devina soția lui Dante se dăruiește acestuia fără regrete și nu își pierde optimismul nici atunci când însărcinată fiind Dante ii da de înțeles ca deocamdată relația lor trebuie sa rămână ascunsa și nici vorba de căsătorie în viitorul apropiat.
Mai mare decât ea cu zece ani și totuși el se dovedește a fi un om lipsit de caracter, aflat sub dominația tatălui, incapabil de a-și asuma responsabilitățile pentru faptele sale și sperând mereu ca totul sa se rezolve de la sine.
I

ubirea pentru Floriana va fi mult prea fragila pentru ca el sa găsească puterea de a-și înfrunta tatăl.
Accepta căsătoria impusa de acesta cu contesa Constanza - prietena Florinei și are împreună cu aceasta trei fiice, dar vor divorța după 15 ani.
La polul opus Floriana naște la 17 ani un fiu pe care va fi nevoita sa îl dea spre adopție pentru ai asigura protecție de furia tatălui bărbatului iubit.
Suferă cumplit din cauza acestei despărțiri și mai apoi știind ca nu va mai putea avea niciodată alți copii.

Va păstra într-o cutiuță amintiri legate de cele cinci luni alături de bebelușul sau: o paturica, câteva poze și o șuviță de par.
Din când în când îmbrățișează cutia imaginandu-și ca își strânge copilul la piept.
Nu-și voia trecutul înapoi, ci doar pe fiul ei!
Spre sfârșitul romanului toate lucrurile se rezolva, cum era de așteptat de altfel.
Fiul pierdut se dovedește a fi pictorul Rafa.
Floriana alias Marina își salvează hotelul de la faliment cu ajutorul lui Dante.
Ralfa se căsătorește cu Clementine fiica vitrega a Florianei.

" Casa de la malul marii " de Santa Montefiore este un superb roman care te tine cu sufletul la gura, o poveste despre prietenie, adevăr și puterea tămăduitoare a iubirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu