Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

luni, 1 februarie 2016

Întinsă mare a sargaselor de Jean Rhys

Tocmai am terminat de citit fermecătorul roman "
Întinsă mare a sargaselor " de Jean Rhys.
În aceasta carte autoarea preia un personaj din romanul " Jean Eyre " de Charlotte Bronte, anume prima soție a domnului Rochester ( nebuna din turn) și ii inventează o biografie cutremurătoare și totodată o mărturie amara a unei frumoase fete pe care marginalizarea sociala a făcut-o sa îmbrățișeze dezintegrarea.
Încă de la primele pagini facem cunoștință cu superba Antoinette Cosway, fiica unei creola și al unui aristocrat britanic.
După 5 ani de la moartea tatălui, mama ei se recăsătoreste cu un bogătaș, dar conviețuirea lor va ajunge la apogeu atunci când ea înnebunește.
Tânăra Antoinette este crescuta de măicuțe la o mănăstire și după moartea mamei i se impune căsătoria cu Rochester, fiul rătăcitor al unui tata care nu îl iubește și aflat în căutarea unei femei cu bani.
Casnicia celor doi va fi foarte liniștită la început, Rochester chiar ajungând sa o îndrăgească pe fermecătoarea soție care o dorise doar pentru bani.
Apoi totul se schimba la 360 de grade!
Intrigile, minciunile și multe calomnii îl vor face sa o însele fără ca acest lucru sa i se para condamnabil.
În final o duce în Anglia unde o încuie ani de-a rândul în mansarda castelului sau.
Singura, deznădăjduita, închisă intre patru pereți, neavând cu cine comunica, părăsită de toți, fără măcar o oglinda în care sa își poată vedea propriul chip, Antoinette innebuneste.
În final ajunge sa dea foc castelului, aruncându-se în flăcări și îmbrățișând astfel dulcea moarte precum o întoarcere acasă, printre oamenii dragi care au fost odată prezenți în viata ei și printre amintiri.
Un roman care te emoționeaza profund și care merita cu adevărat citit.
Trăirile personajului principal se reflecta fila cu fila.
Și da ajungi sa înțelegi, sa pricepi ca uneori din prea multa dragoste ajungi la nebunie și mai ales atunci când persoana căreia iai dăruit inima ta își înșală așteptările.
Ea este o femei care suferă profund și tocmai aceasta suferință o innebuneste. Pot spune ca este un personaj martir.
Recomand aceasta carte din toată inima.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu