Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

miercuri, 3 februarie 2016

Climate de Andre Maurois

Considera capodopera lui Andre Maurois
" Climate " (1928) este un roman despre iubire, gelozie si nu in ultimul rand despre slabiciunile umane. 
" Climate" ii este dedicat celei de-a doua sotii a romancierului - Simone de Caillevet.
Romanul a fost ecranizat in anul 1962.
Cartea este structurata in doua parti.
Prima parte este o scrisoare pe card i-o scrie Phillipe Mercenat, Isabellei de Cheverny, cea de-a foua sa sotie. Practic el isi povesteste intreaga viata, axandu-se mai mult asupra relatiei cu prima sa sotie Odine.
Phillipe este practic un barbat in cautarea unei Amazoane, pe care o descopera in Odine, o femeie de o frumusete ireala. Dar, aceasta nu ii ofera dragostea la care el visa! Il minte, il inseala si intr-un final divorteaza de el si se casatoreste cu amantul. In ciuda acestor lucruri, Phillipe nu inceteaza sa o iubeasca si chiar si atunci cand afla de sinuciderea ei, el sufera si incearca sa descopere in fiecare femeie ceva din Odine.
Partea a doua este povestea vietii Isabellei, cea de-a foua sotie a lui Phillipe. Aceasta il iubeste cu aceeasi patima cu care o iubise el pe Odine. Nici in casnicia cu Isabelle, el nu inceteaza sa o compare cu aceasta cu raposata sotie. Fantoma ei este prezenta in viata lor si ridicata pe un piedestal care nu se i se cuvine, desi acum erau parintii unui baietel - Alain.
Sfarsitul este foarte emotionant.
Philippe se imbolnaveste de pneomonie si moare in bratele credincioasei Isabelle.
Aceasta remarca ca moartea venise mult prea repede pentru iubitul ei sot. Stia ca daca l-ar fi putut rapi din ghearele mortii, l-ar fi putut face fericit. Dar destinul si vointa sunt intotdeauna in contratimp.
Un roman care ne duce cu gandul la clipele trecatoare, cu adevarat frumoase, care sunt mai mereu melancolice.
Simti ca sunt trecatoare, ai vrea sa le opresti in loc, dar nu este posibil.
Suntem totdeauna in cautarea eternului in alta parte decat aici: mereu ne indrrptam ochii mintii spre alte lucruri decat situatia prezenta, spre aparenta prezenta, sau, mai ales, suntem in astrptarea mortii ca si cum n-am muri si reinvia in fiecare clipa.
Dar, in fiecare clipa ni se ofera o viata noua.
Astazi, acum, indata, este singurul lucru care ne sta la indemana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu