Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

vineri, 12 februarie 2016

Villette de Charlotte Bronte

'' Vil
lette '' este al doilea roman al lui Charlotte Bronte.
Personajul principal este Lucy Showe. Autarea urmareste cu atentie traiectoria acestui personak , de la varsta de paisprezece ani cand se indragosteste de varul ei - Graham Bretton.
De altfel , intreaga actiune a romanului se desfasoara pron ochii lui Lucy , care este si un personaj narator.
Dupa moartea familiei sale , Lucy , acum in varsta de douzeci si doi de ani este nevoita sa se intretina singura. Se angajeaza ca dama dd companie a unei blande batrane - domnisoara Machmont. Dupa moartea acesteia , Lucy se refugiazs in orasul Villete unde ajunge invatatoare la pensiunea foamnei Beck.
Acolo il reintalneste pe John Graham Bretton , devenit doctorul pensiunii. Era acum un barbat fermecator de care Lucy se mai simte inca indragostita. Dar John se casatoreste cu Paulina Home.
Dupa un timp , Lucy se indragosteste de profesorul de literatura - Paul Emanuel.
Speram intr-un final fericit in care Lucy si Paul se vor casatori , dar deznodamantul este trist.
Paul pleaca pentru trei ani in Indiile de Vest si moare intr-o furtuna pe mare.
Chiar daca pe plan sentimental , Lucy nu isi gaseste fericirea si ramane singura , pe plan financiar va duce un trai independent ca directoare a unui pension.
Bunul Paul a ajutase in acest sens , inainte de plecare.
Lucy iubise de foua ori si de ambele ori destinul crud o despartise de barbatul iubit. Primul se casatorise cu o alta , iar cel din urma murise.
O carte cu adevarat placuta , care merita citita.
Chiar daca nu are un final feticit , '' Villette '' de Charlotte Bronte nu este un roman trist , ci din constra. Este plin de optomism , replici acide si in fiecare pagina se simte minunatul dar al autoarei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu