Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

miercuri, 24 februarie 2016

Rebecca de Daphne Du Maurier

Placut surpinsa de '' Verisoara mea Rachel '' si '' Hanul Jamaica '' , am decis sa citesc si '' Rebecca ''.
Nici in '' Rebecca '' , autoarea
Daphne Du Maurier nu dezamageste. Precum in '' Vetisoara mea Rachel '' este un roman de ordin psihologic , dar si de dragoste care creioneaza o crima , o minciuna si in final deznodamantul.
Dar , spre deosebire de '' Vetisoara mea Rachel '' , in '' Rebecca '' nu exista vreun regret al personajului principal pentru crima savarsita.
Maxim de Winter este un celebru si bogat om din palatul sau de la Manderlay. Dupa moartea Rebeccai , el se recasatoreste cu o tanara de 21 de ani. Noua Lady de Winter este cea care povesteste toata actiunea. Pe tot parcursul romanului numele ei nu il aflam !
Desi la inceput actiunea se desfasoara destul de lent , pe parcurs lucrurile incep sa se precipite !
Intr-un proces de constiinta , Maxim ii va marturisi mai tinerei sale sotii ca o omorase pe Rebecca in casuta de pe plaja , iar apoi ii transportase trupul in vaporul ei si il scufundase.
Cand peste un an vaporasul este descoperit , va fi gasit in el si trupul descompus al Rebeccai.
Are loc un proces in urma caruia Max va fi achitat si se va ajunge la concluzia ca Rebecca se sinucisese deoarece suferea de cancer si mai avea doar doua luni de viata.
Nici atunci cand afla ca Rebecca suferea de cancer in faza terminala , Maxim nu are procese de constiinta si nici un regret ca isi ucisese sotia.
Dar de ce o impuscase Max pe Rebecca ?
Aflase la cinci zile de la nunta lor chiar de la ea ca este o femeie josnicz , de moravuri usoare , care se intalnea cu amantii in casuta de la golful marii.
Noua Lady de Winter il intelege pe Max si alege sa ramana alaturi de el !
Finalul va aduce o dezbinare de trecut. Manderley va arde si odata cu el va pierii si amintirea frumiasei Rebecca.
'' Cerul de deasupra capetelor era negru ca si cerneala. Dar in zare , cerul nu era negru deloc. Era cuprins de o roseata purpurie , parca patat de sange. Si cenusa zbura in intampinarea noastra impreuna cu vantul sarat al marii! ''
'' Rebecca '' de Daphne du Maurier este un roman senzational , o carte de o mare profunzime psihologica in care dragostea interfereaza cu minciuna , frustrarea si crima.
O carte care merita citita si recitita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu