Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

marți, 9 februarie 2016

Washinghton Square de Henry James

Mai demult am vizionat filmul " Washinghton Square " si m-a impresionat povestea pe atat de simpla , pe atat de tragica.
Zilele acestea m-am hotarat sa citesc si cartea !
Inca de la inceput facem cunostinta cu celebrul doctor Sloper , care se casatorise la douzeci si sase de ani , din dragoste , cu frumoasa si bogata Chaterine. Aceasta ii daruieste doi copii - un baiat care va muri la trei anisori si o fiica a carei nastere va surveni cu moartea mamei.
Doctorul Sloper o va boteza pe micuta Chaterine in amintirea frumoasei sale sotii. Dar frustrarea lui va fi mare cand va descoperi ca fiica nu mostenise frumusetea mamei si nici gingasia ei!
Cu toata uratenia chipului ei , Chaterine va deveni o tanara ascultatoare si timida.
Intalnirea acesteia cu tanarul si fermecatorul Morris Fowwisend o va schimba dramatic.
Iubindu-l din toata inima , fiica cea ascultatoare si timida , gaseste o putere imensa si isi infrunta tatal care nu era de acord cu casatoria celor doi tineri.
Ea este capabila sa plece in lume cu Morris , dar acesta o paraseste , deoarece era doar un vanator de zestre si doar gandul la mostenirea ei il facuse sa o curteze.
Dar cum doctorul nu era de acord cu casatoria si isi exprimase clar dorinta de a-si dezmosteni fiica , Morris va alege calea despartirii , demonstrand astfel ca intr-o lume fara bani , dragostea nu inseamna nimic !
Este de apreciat taria de carater a Chaterinei.
La inceput estd o fata lipsita de personalitate , lipsita de farmec si inteligenta - cum de altfel afirmasi tatal ei. Apoi devine o tanara puternica ,capabila sa isi impuna punctul de vecere , iar mai apoi sa isi inabuse sentimentele pentru Morris.
Intalnirea celor doi dupa douazeci de ani este o umilinta la adresa lui Morris. Schimbat de trecerea anilor ( devenit acum din tanaraul atragator de altadata , un barbat de patruzeci si cinci de ani chel si gras ) , el vine sa cerseasca dragostea Chaterinei. Ea il refuza , asa cum el o refuzase odata.
In alta ordine de idei , doctorul Sloper mi se pare cel mai uracios personaj din toata povestea. Este prototipul tiranului domestic , care se ghideaza in viata doar dupa propriile sale impresii si trairi , ranind sentimentele celolrlakti. Nu are o relatie apropiata cu fiica lui , pe card nu omite nicu o ocazie de a o marginaliza si de a o compara cu raposata sotie. Doctorul nu isi poate ierta fiica ca nu a mostenit farmecul , gratia si inteligenta mamei.
Doctorul Sloper se dovedeste un fin cunoscator al personalitatii lui Morris si il citeste din prima si stie ca este un vanator de zestre care iubeste banii si nu pe fiica lui.
Morris este cel mai corupt personaj al romanului. Este un vicuos , care isi terminase mostenirea , nu avea servici si acum traia pe spinarea surorii sale - o vaduva cu cinci copii.
'' Washinton Square " d
e Henry James este un roman care merita citit.
Subiectul este simplu ,dar plin de morala !
Sunt dezbatute doua teme foarte des intalnite : pe de o parte dragostea oarba a Chaterinei pentru Morris , iar pe de alta parte dragostea lui Morris pentru banii Chaterinei !
Este o poveste trista pentru Chaterina.
Pe de o parte ti-ai fi dorit un alt sfarsit , un happy end si pentru ea. Mi-as fi dorit ca ea sa accepte cererea in casatorie a tanarului avocat care o iubea cu adevarat.
Dar ea alege sa ramana singura , in vechea vila de pe Washinton Square , alaturi de matusa ei Lavinia - o batranica romantica si visatoare.
Poate daca nu ar fi fost o fata orfana , crescuta de un tata prea mandru si o matusa prea visatoare , viata Chatetinei ar fi fost cu totul alta.
Chaterina este o fata nestiitoare care nu cunoaste multe despre viata si mai ales nu realizeaza ca dragostea poate fi si pe interes. Pentru ea trezirea la realitate va fi foarte dureroasa.
Romanul '' Washington Square " arata coruptia sub toate aspectele ei ,cum banii pot corupd dragostea si cum poate despartirea fi dureroasa doar pentru unii !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu