Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

vineri, 20 mai 2016

Floare - de - Zapada si evantaiul secret de Lisa See


De mult nu am mai citit o carte atat de emotionanta, de sensibila si plina de duiosie precum " Floare - de - Zapada si evantaiul secret " de Lisa See.
Este istoria a doua femei unite de destin din frageda pruncie pentru a deveni " laontong " - suflete pereche.

O poveste care apareaza fila cu fila - intai o istorise vesela a copilariei si apoi pe masura ce varsta celor doua inainteaza, romanul capata accente tragice, regrete si incercarea de a schimba ceva.

Lisa See pe langa povestea celor doua femei atat de extraordinare: Floare - de - Zapada si Floare - de - Crin, aduce si cateva elemente din vechea traditie chineza: legarea picioarelor fetelor la varsta de sapte ani.

In acele vremuri valoarea unei femei se punea in balanta cu dimensiunea piciorului: cu cat era mai mic si avea forma perfecta de lotus, cu atat femeia va face o casatorie reusita si va gasi un sot bogat.
Chiar daca povestea este vazuta prin ochii Florii - de - Crin, personajul central este insa Floare - de - Zapada.

Destinul frumoasei fete este crud. Dupa ce au saracit, parintii ei au ajuns cersatori neavand alt loc decat cerul liber si hainele de pe ei, iar Floare - de - Zapada a fost nevoita sa devina sotia unui macelar ( meserie care era vazuta rau in vechea China ), traind alaturi de o soacra care nu o avea deloc la inima si " gustand " zilnic din pumnii sotului.


Intr-o lume in care femeia era importanta doar daca nastea cat mai multi fii, ea reuseste sa aduca pe lume doi fi si o fiica.
Dar din cauza batailor sotului are si sapte avorturi.

Trudind din greu, cautand intelegere la " laotong " , ea are parte de o dezamagire cand este neinteleasa si abandonata de aceasta.



Totul se intampla din cauza ca Floare - de - Crin interpreteaza gresit sensul cuvintelor care razbat din evantaiul scris in dialectul " No shu " - scrierea secreta a femeilor si decide sa isi paraseasca sufetul pereche, dojenind-o apoi public.


Va afla cat de mult s-a inselat abia la moartea Floarei - de - Zapada si atunci va realiza ca e prea tarziu pentru regrete.
Va incerca sa isi spele pacatele fata de fiica Floarei - de - Zapada, dar aceasta se arunca in fantana si se sinucide.

Totusi pe Floare - de - Bujor,  fiica fiului Floarei - de - Zapada o va casatori cu un nepot al sau, creand astfel o noua legatura care va dainui si dupa moartea ei



Ajunsa la varsta de opzeci de ani pe Floare - de - Crin, numai trecutul o intereseaza si evantaiul, cel ce a fost martor la atata bucurie si mahnire.

 Sunetul facut de fiecare pliu ii aminteste de Floare - de - Zapada si a ei inima franta si toate acestea ii umplu ochii de lacrimi - lacrimi tarzii macinate de imense regrete.

Privind evantaiul lor secret care cuprindea in pliurile sale optimism, bucurie, admiratie, promisiuni; Floare- de - Crin constata ca nu a stiut sa pretuiasca cea mai adanca dragoste - dragostea sufletului ei pereche - Floare - de - Zapada.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu