Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

luni, 27 iunie 2016

Sissy, imparateasa Austriei de Jean Des Cars

  Tocmai ce am terminat de citit romanul lui Jean Des Cars - " Sissy, imparateasa Austriei".   Am ramas placut surpinsa atat de stilul autorului cat si de imaginea lui Sissy din spatele "paravanului"de a fi imparateasa.
Jean Des Cars a mai scris si alte romane: "Grace de Monaco"si ''Saga dinastiei Romanov''



  Revenind la romanul biografic, am sa incep prinyr-o intrebare: Cine nu a auzit de Sissy? Desene animate si filme au fost.
 


  Elisabeta de Wittelsbach, cunoscuta mai ales sub numele de Sissy ( 24 decembrie 1837, Munchen - 10 septembrie 1898, Geneva) , a fost sotia imparatului Franz Joseph al Austriei.
  Sissy devine sotia lui Franz Josef la varsta de 16 ani, iar el 24. Faptul de a fi smulsa din universul ei fericit, acela al copilariei, de langa parintii ei iubitori si de langa locurile pe care le iubea si le cunostea a lasat multe amprente in personalitatea lui Dissy, fapt ce se va vedea pe parcursul anilor.


  Prin aceasta casatorie Sissy este practic aruncata intr-un univers necunoscut, alaturi de un sot pe care il iubea din toata inima; dar si alaturi de o soacra - Sofia - care nu era pe placul ei.
De fapt Helena ( sora mai mare cu trei ani a lui Sissy ) , trebuia sa devina sotia lui Franz Iosif. Dar - fiindca exista un dar - acesta din urma aavut ultimul cuvant si acesta a fost Sissy.
Cum Sissy si Franz erau veri, le-a trebuit o dispensa papala pentru a se casatori.
  

  In alta ordine de idei, moartea primului ei copil - Sofia - o va adanci pe Sissy intr-o depresie grava. Ea incearca sa uite drama pierderii unui copil ; incearca sa uite neintelegerile tot mai accentuate cu soacra sa si face acest lucru calatorind
  

  Sissy este precum o pasare migratoare peste tot, dar nicaieri!
  Nu degeaba ea a fost poreclita pe langa " imparateasa fara de voie'' si '' imparateasa calea ferata ''. 


  In toate acestea exista mult adevar!
Dramele din viata ei, o fac sa fuga de protocol si sa calatoreasca dintr-o parte in alta a lumii.

  Sissy se simte devastata atunci cand varul ei - regele Ludovic al II-lea al Bavariei este inchis intr-un sanatoriu si moare inecat. El era '' vulturul '', ea ''pescarusul ''. 
  Nu, Sissy nu poate intelege cum un om frumos si inaltca varulei ( avea 1,93, ochii albastri si parul blond) , ar puteavfi considerat nebun! Dupa parerea ei Ludovic era un neinteles de societate si un calator - precum ea.
Dar drama lui Sissy nu se opreste aici durerea se adanceste mai mult!

  O noua drama bantuie viata lui Sissy!
  Cea mai mica dintre surorile ei moare arsa de vie, Helena decedeaza si ea, ar Sissy simte cum universul copilariei se rupe definitiv, toate amintirile palesc, altunci cand iubitul ei tata - cel ce ii insuflase dragostea pentru animale si natura decedeaza, fiind urmat la cativa ani de mama ei.

  Ultima drama - moartea lui Rudolf - singurul ei fiu.
  Despre drama de la Mayerling s-au scris multe,.la fel si despre dragostea dintre Rudolf - printul mostenitor si Maria Vetsera.
  Unii considera ca la baza a stat sinuciderea, altii ( precum insusi autorul Jean Des Cars) cred ca a fost vorba de un asasinat.
  

  In alta ordine de idei, pe 10 septembrie, Sissy a fost asasinata cu o pila triunghiulara de anarhistul Luigi Luchini si a fost inmormantata cu mari onoruri la 17 septembrie la Viena.
  ''Imparateasa fara voie" a fost o femeie nefericita, deprimata, melancolica, sufocata de curtea de la Viena si de protocol.
  Linistea si-o gasea prin calatorii, calarit si poezii. Era o calareata innascuta, capabila sa sara peste orice obstacol.


  Totodata era o femeiecare punea mare pret pe accentul ei fizic si dezvoltase o adevarata obsesie in privinta kilogramelor. La 1,72 avea 50 de kg. Toata viata ei a fost un adevarat regin.
   

  Autorul ne povesteste cum o mare perioada din viata sa, Sissy se hranea doar cu lapte si fructe, apoi doar cu supe, iar in ultima etapa a vietii s-a axat doar pecele opt portocale consumate zilnic!
Pana si sotul ei Franz Iosif era foarte ingrijorat in privinta regimul ei atat de sarac!
  

  Piesa ei de rezistenta nu era silueta, ci parul ei nespus de lung si frumos.......Acesta primea ingrijire speciala de la voafeza ei personala Fanny.
  Vorbind despre Sissy, putem spune ca vorbim despre un etalon al frumusetii....dar in acelas timp vorbim si despre un destin frant!
  

  Da....era imparateasa Austriei si regina Ungariei......dar era o femeie trista, deprimata, depresiva, abatuta.
  Lin
istea si-o gasea doar departe de curte, chiar daca asta insemna sa fie si departe de sotul ei!
  Tocmai faptul ca era mereu pe drumuri, calatorind dintr-o parte in alta si petrecand atat de putin timp alaturi de sotul ei, a facut ca relatia dintre ei sa se raceasca Spre sfarsitul vietii, Sissy ii va cauta sotulu
i o amanta!
 

  Si, desi pare ciudat si greu de inteles vor face un trio de exceptie intelegandu-se si respectandu-se reciproc! Asta ma duce cu gandul la Caterina de Medici si Diana de Potier.....sotie si amanta care se intelegeau de dragul sotului!
  Franz Iosif chiar va ajunge sa ii povesteasca in scrisori despre amanta lui......iar Sissy va privi aceasta legatura - aleasa chiar de ea - cu bunavointa.


Pentru Sissy nimic nu este ciudat.fiindca ea plutea in universul ei, evada din cruda realitate prin calatorii, poezii si nu in ultimul rand calarit.
  

 

Am sa inchei aici, nu inainye de a spune ca Sissy ramane in amintirea inaintasilor precum un tablou a unei femei frumoase, ingrijite si culte.
  

Romanul lui Jean Des Cars vi-l recomand din toata inima. Este pentru toti iubitorii de istorie, dar nu numai! Este autobiografia lui Dissy si citind ve-ti intelege mult mai multe din personalitatea acestei femei absolut remarcabile care a fost imparateasa Austriei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu