Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

vineri, 3 iunie 2016

Cititorul de Bernhard Schlink


  De ceva timp imi doream sa citesc romanul lui Bernhard Schlink, impresionata fiind de ecranizarea de exceptie cu Kate Winslet si Ralph Fiennes in rolurile principale.
  Romanul prezinta o poveste de dragoste dintre Michael Berg - un adolescent de cincisprezece ani si Hannah Smith - o frumoasa femeie de treizeci si sase de ani, taxatoare de bilete.
  Dupa un an Hannah dispare lasandu-l pe Michael singur, doar cu amintirea ei.
  

  In timp aducerile aminte se pierd, Michael se preocupa de liceu, noi relatii si imaginea Hannei paleste treptat.
  Dar ajuns student la drept o reintalneste pe Hannah ca acuzata la un proces impotriva gardienelor inculpate pentru crime comise impotriva prizonierelor dintr-un lagar de munca silnica din Polonia, aproape de Auschwitz.
  In timpul procesului Michael realizeaza sectetul ei: era analfabeta.
Din aceasta cauza ea adora ca el sa ii citeasca pe vremea cand aveau o legatura.

  Totodata acest secret o facuse sa fuga de trecut, de avansari si acceptase postul de gardian la un lagar de concentrare.
Rusinea de a fi analfabeta o determina pe Hannah sa accepte invinovatirile aduse; ea era prea mandra ca sa recunoasca un adevar care ar fi scapat o de la inchisoarea pe viata.


  Asadar va petrece optspreze ani in inchisoare vinovata fiind doar de mandrie.
  In acest timp Michael ii va trimite casete inregistrate cu diferite lecturi, iar cu ajutorul lor ea va invata sa scrie si sa citeasca, demonatrand perseverenta, ambitie si totodata multa daruire fata de cei neajutorati atunci cand imprumuta casetele centrului pentru orbi din inchisoare.

  Dupa optsprezece ani, Hannah, ajunsa acum la varsta de saizeci si unu de ani este eliberata, dar se spanzura chiar in acea zi refuzand astfel reluarea vietii cotidiene si salvandu-l totodata pe Michael de himerele trecutului care inca il mai bantuiau.

  Hannah va lasa mostenire banii stransi pe perioada detentiei, suma care va ajunge la un centru de analfabeti, dorind ca macar prin moarte sa poata ajuta cumva oamenii aflati in asemenea dificultate ca si ea, fiindca analfabetismul fusese condamnarea ei la o viata irosita.

  Vorbind despre vieti irosite, nici viata lui Michael nu a fost prea incantatoare: o casnicie esuata, o fetita ramasa in urma si mereu amintirea Hannei intre el si femeile din viata lui.
  Obsesia pentru ea, dezvoltata din adolescenta, il va bantui pana la moartea ei, facandu-i imposibil traiul comun cu alta femeie.
Sa nu uitam de comparatia care involuntar o facea adesea punand pe Hannah in balanta cu iubirile lui si realizand ca amintirea Hannei este de neuitat.

  O poveste de dragoste plina de neprevazut, o viati distruse, renuntare, minciuni, miser, pasiune, uitare si regrete mult prea tarzii - toate acestea fac din  " Cititorul " de Bernhard Schlink un roman emotionant, care ramane in amintirea noastra mult timp dupa ce si ultima fila din el s-a dus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu