Books are the mirrors of the soul

Books are the mirrors of the soul

marți, 14 iunie 2016

Calatoria Feliciei de William Trevor




  O carte cu adevarat impresionanta , o cronica desavarsita a tristetii , singuratatii , deznadejdii si neimplinirii.

  Personajul central este Felicial - o tanara de saptesprezece ani - care se indragosteste de Jonny Lysaght , este sedusa de acesta si ramane insarcinata cu el.
  Jonny pleaca nelasandu-i nici un mijloc cd a lua legatura cu el si doar spunandu-i ca lucreaza la o fabrica ce prelucreaza masini de tuns iarba.
  Disperata si insarcinata , Felicia fura pensia bunicii , isi paraseste fami.ia si pleaca in cautarea barbatului iubit.

  In lunga sa calatorie intalneste tot felul de personaje: o secta , cersetori si nu in ultimul rand un criminal scrizofrenic. 
  Cel din urma - domnul Hilditch - ii va fura banii , obligand-o astfel sa ii ceara ajutorul.

  Intr-un final , Felicia realizeaza ca d-l Hilditch nu este ce pare a fi si fuge , reusind astfel sa isi salveze viata.

  Dupa plecarea ei , el este bantuit de halucinatii ,chipul mamei care il abuzase in copilarie si akte chipuri ale altor femei ucise. Sfarseste prin a se spanzura.

  Ramasa fara bani si fara o posibilitate de a se intoarce la fami.ie, Felicia ajunge sa traiasca pe strazi , hranindu-se de prin gunoaie , cersind sau vanzandu-si trupul.
Este constienta ca nu mai este cea de altadata , nu mai este fata care venise sa isi caute iybitul , care crezuse in bunele intentii ake domnului Hilditch.
  Inocenta care a caracterizat-o candva ii apare acum , dupa trecerea timpului , drept prostie , dar nu o renega , ci o pretuieste ca o persoana pierduta deoarece a ajutat-o sa inteleaga viata altfel.

  Nu o apasa decat regretul ca ascultase de sfatul lui Hilditch si avortase bebelusul. Acum regreta si stie ca nu ar fi trebuit sa se presteze la asta , dar nu mai este nimic de facut!

  Acum se uita la viata din punctul unde a ajuns si nu se lasa prada gandurilor negre: ce s-a intamplat , s-a intamplat!

Nu mai mediteaza la tradarea iubitului de altadata . A fugit de la un individ care ucidea fete. I-a fost dat sa scape de el - iar gandul acesta ii da putere.

"Calatoria Feliciei " de William Trevor este o carte mai mult decat profunda. Este o lectie de viata despre ce poate face naivitatea si inocenta dintr-un om.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu